Nestašica Srba u Sarajevu: Odbijeni Bjelak, Pleho, Smajić i Ćudić

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH danas nije ovjerilo tri liste iz reda srpskog naroda za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Kantona Sarajevo, jer su predloženi kandidati (Rasim Smajić, Haris Pleho i Nermin Bjelak) na Općim izborima 2010. godine ili Lokalnim izborima 2012. imali drugačije nacionalno izjašnjenje.

Nije ovjerena ni kandidatska lista Naše stranke iz reda Ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine KS-a, koja ne ispunjava uvjete za ovjeru jer se, kako piše “Oslobođenje” jedna od predloženih kandidata Sabina Ćudić na Lokalnim izborima 2012. godine drugačije nacionalno izjasnila. Istovremeno, SIP je ovjerio 11 kandidatskih listi iz KS-a.

Ovjerene su sljedeće kandidatske liste za izbor izaslanika iz reda bošnjačkog naroda: prva je ona na kojoj su Dževad Rađo, Adnan Solaković, Izudin Bajrović, Selma Filipović i Ismir Jusko, zatim lista na kojoj je Amel Mekić, pa na kojoj su Goran Akšamija, Mirsad Pindžo, Neira Avdibegović, Bibija Kerla i Mersiha Omerbegović. Četvrta je lista na kojoj su zastupnici SDA Muhamed Kozadra, Sabahudin Delalić, Elvedin Okerić, Mirza Čelik i Amar Dovadžija i peta je lista drugog dijela kluba SDA sa Amorom Mašovićem, Fikretom Plevljakom, Elmedinom Konakovićem, Kemalom Ademovićem i Eldarom Čomorom.

Ovjerene su dvije liste kandidata za izaslanike iz reda Srba i to ona sa Slavišom Šućurom i ona sa Predragom Kojovićem, kao i dvije liste kandidata za izaslanike iz reda hrvatskog naroda: ona na kojoj su Ana Babić i Zvonko Marić, te lista na kojoj je Mario Vukasović. Kad su u pitanju liste za izaslanike iz reda Ostalih, ovjerene su dvije, ona sa Segmedinom Srnom Bajramović i druga sa Sejom Bukvom. /HMS/

Najnovije