Nestalo 59 ruskih zrakoplova i helikoptera

Ruske vlasti istražuju misteriozni nestanak nekoliko aviona, od kojih su neki završili u rukama ukrajinskih snaga koje se bore protiv moskovskih trupa, navode ruski mediji.

Ruska sigurnosna služba FSB ispituje navode da je moskovska Federalna agencija za zračni promet Rosaviacija slala ruske civilne avione i helikoptere u “neprijateljske zemlje”, izvijestile su ruske novine Izvestija, koje podržava država.

“Savezna služba sigurnosti pokrenula je dva kaznena postupka zbog nemara i zlouporabe ovlasti protiv nekoliko zaposlenika Savezne agencije za zračni promet”, navodi Izvestija. Zaposlenici su “osumnjičeni za nezakonito uklanjanje 59 zrakoplova i helikoptera iz ruske jurisdikcije”.

Određeni broj nestalih aviona koristila je Ukrajina u vojnim operacijama protiv Rusije, izvijestila je Izvestija pozivajući se na dva anonimna izvora ruskih policijskih snaga i neimenovani izvor u moskovskom ministarstvu prometa. Ukrajina je upotrijebila nekoliko helikoptera Mi-8, kao i višenamjenski strateški zračni transporter Il-76 protiv moskovskih snaga u Ukrajini, izvijestile su novine.

Newsweek je kontaktirao rusku Federalnu agenciju za zračni promet, ministarstvo prometa i ukrajinsku vojsku za komentar. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je odgovoriti na upite o istrazi FSB-a.

Ministarstvo prometa izvršilo je reviziju evidencije Rosaviacije o civilnim zrakoplovima u srpnju 2023., a nedosljednosti su dovele do kaznenih istraga, izvijestila je Izvestija. Zaposlenici Savezne agencije za zračni promet “uklonili” su zrakoplove iz registra civilne imovine “bez kompletnih setova dokumenata, pružili su kontradiktorne i nepouzdane informacije o lokaciji zrakoplova izvan Rusije”, tvrde ruski mediji./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img