Hrvatski Medijski Servis

“NEPRIHVATLJIVO ISKRIVLJIVANJE POVIJESNIH ČINJENICA” Maše se kartama Velike Mađarske i Velike Italije, Hrvatska im odgovorila

Foto: REUTERS/PIXELL

Republici Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom povijesnom kontekstu kao i promoviranje aspiracija koja se ni u prošlosti nisu pokazala uspješnima, odgovorili su na upit Večernjeg lista iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH o karti “povijesne” Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorij, između ostalog i dijelove Hrvatske, a koju je objavio Međunarodni ured za informiranje u sklopu kabineta premijera Victora Orbána.

Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske.

– Trianonskim ugovorom uništeno je mađarsko društvo, ekonomija i politički sustav – kazao je državni tajnik za nacionalnu politiku Árpád János Potápi.

Kao ilustraciju njegovih riječi, mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je web stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike EU institucija, i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio “povijesnu” kartu Mađarske. Na toj ilustraciji Mađarsku komada pet ruku i otima joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je odmah po objavi fotografije – karikature iz 1921. godine – na Twitter profilu About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom dijelova hrvatskog teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje povijesnih činjenica. Dobili smo službena uvjerenja mađarske strane kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, sporna fotografija objavljena je povodom obilježavanja povijesnog događaja potpisivanja Ugovora iz Trianona, čime je u ovom dijelu Europe okončan Prvi svjetski rat – kažu MVEP RH.

Ilustraciju su oštro komentirali i u Sloveniji, ali ne jednoglasno. Kao i prije, podijelili su se po stranačkim linijama – vlada je osuđuje, a opozicija, posebice SNS Janeza Janše, blizak Orbánu, šuti.

Suprotno ideji EU

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je kako je “slijep onaj tko ne vidi da se nacizam i fašizam ponovno rađaju u slovenskom susjedstvu”.

– Opet se izvlače stare karte, bude stare tradicije – kazao je slovenski premijer i podsjetio da je prije nekoliko dana stigla provokacija i iz Italije kad je gradski vijećnik Trsta Lorenzo Giorgi objavio kartu Italije kojoj je pripojena slovenska i hrvatska obala, ali i incidenta iz veljače kad je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, Giorgijev kolega iz pokreta Forza Italia, u slovenskoj Bazovici na komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi, održao govor te pripojio Sloveniju, Istru i Dalmaciju Italiji. Iste incidente osudila je i Hrvatska.

– Pitanje mađarskih i talijanskih karata je prije svega pitanje za onaj dio slovenske politike koji je htio primiti Tajanijevu “ispriku”. Moj je stav jasan: ovo nije miroljubivo ni dobrosusjedski. Ovo je nož u srce – napisao je Šarec i tako ponovno pokazao da se i vanjske provokacije procesuiraju preko stranačkih linija.

Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji dolazi iz redova socijaldemokrata, također je osudio zemljovid upozorivši da se “može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija”, dok je Ministarstvo vanjskih poslova koje vodi Miro Cerar (Stranka Mire Cerara) poručilo da je “Europska unija nastala kao projekt kojim su nadvladana povijesna opterećenja i mržnja među narodima i državama”.

Sporni zemljovid na twitteru – “Pet ruku otelo je mađarskoj dvije trećine teritorija”

Na “povijesnoj” karti Mađarske prikazano je pet ruku kako otimaju – kako pišu – dvije trećine teritorija. Na sjeveru dvije trgaju 63.004 četvorna kilometra na kojima živi 1.084.000 Mađara, na zapadu od matice se ugrabilo 4026 četvornih kilometara i 64.000 Mađara, na jugu 63.497 kilometara s 563.000 stanovnika, a na istoku 102.181 četvorni kilometar i 1.704.000 Mađara. Ono što je ostalo je Mađarska s 93.030 četvornih kilometara i 7,6 milijuna stanovnika./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte