AMERIČKI VELEPOSLANIK

NELSON: Upozorio sam Dodika na potencijalne posljedice

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson kaže da je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku ukazao na potencijalne posljedice nepoštovanja Daytonskog sporazuma, kao i da ih vidi u ekonomskoj oblasti, odlasku mladih i “kroz nove sankcije”.

Nelson tvrdi da je u srijedu, 19. veljače, iskreno razgovarao s Dodikom.

“Prenio sam stav Sjedinjenih Američkih Država da se teritorijalni suverenitet i integritet moraju poštovati, da se Dayton mora poštovati i da ultimatum i blokade nisu dobar način funkcioniranja. Jesam razgovarao s njim o potencijalnim posljedicama. Te posljedice vidim u ekonomskoj oblasti, u odlasku mladih i kroz nove sankcije”, ukazao je on sinoć u intervjuu za BHT 1.

Za Daytonski ustav je rekao da je bio dobra početna točka, ali je naveo da su bile potrebne modifikacije, a bit će i dalje na putu Bosne i Hercegovine prema euroatlantskim integracijama.

“Svi se slažu da je kompromis težak i da je to veliki izazov, ali moraju se rješavati problemi kroz institucije države, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine je stub države i mora funkcionirati slobodno”, rekao je Nelson.

Nakon sastanka s američkim veleposlanikom, koji je uslijedio isti dan nedugo nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dodik je, između ostalog, izjavio: “Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. Bosna i Hercegovina pripada nama, a ne njemu da on prijeti u njenoj odbrani”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije