Hrvatski Medijski Servis

Nekoliko jednostavnih pitanja za Nermina

-Apsolutno podržavam akcije usmjerene ka sankcioniranju korupcije i organiziranog kriminala u BiH. Neka svatko odgovara za svoje postupke, izjavi federalni premijer Nermin Nikšić i produži na sjednicu Vlade, koja je održana kao da se, koji sat ranije, ništa nije dogodilo. Kao da su uhićeni zbog višemilijunske utaje poreza Jerko Lijanović i Milorad Bahilj dopremijer i ministar u pakistanskoj, a ne Nerminovoj vladi.

Nikšić misli kako ne može on odgovarati za to što su članovi vlade na čijem je čelu, dopremijer i ministar, osumnjičeni za krađu 11,6 milijuna maraka državnog novca. Nikšić  ne želi preuzeti odgovornost za ono što je činio Lijanović.

Želi li, zaista, javnost  uvjeriti kako on s uhićenima i njihovim postupcima nema nikakve veze onda bi morao odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja. Primjerice: Kako čovjek koji se kriminalom bavio punih 20 godina, o čemu svijedoče brojna medijska izviješća i nalazi nadležnih institucija može biti drugi čovjek njegove vlade? Kako je čovjeku i stranci koja se zlouporabom poljoprivrednih poticaja bavila dok je bila u vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji, o čemu, također, svijedoče medijska i revizorska izviješća i kaznene prijave, povjerio baš resor poljoprivrede? Kako to da nije mogao spriječiti da u proteklih 4 godine milijune maraka poljoprivrednih poticaja, taj isti ministar i dopremijer u njegovoj vladi usmjeri na plaćanje glasova birača i na račune svoje stranke?

Je li možda dopremijera i ministra Lijanovića kazneno prijavio Tužiteljstvu? Je li zatražio njegovu ostavku ili smjenu?

Kako čovjek čija je stranka postala parlamentarna kupovinom glasova, od, uglavnom, bošnjačke sirotinje, što je kazneno dijelo, može postati drugi čovjek Federalne vlade? I kako kao takav može bit reprezent Hrvata u toj vladi?

Kako važne dužnosti u vladi može obnašati čovjek, dok dužnosnici njegove stranke sjede u zatvoru zbog terorističkog napada na zastupnika Ivu Tadića?

Nikšićev stranački kolega Mehmed Bradarić (SDPBiH) kaže kako su “dolijale lije” . A tko je Lije, pustio u kokošinjac, Bradarić misli kako  javnost ne zna.

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Halid Genjac (SDA) kaže, pak, kako je „tragično da su osobe koje su uhićene toliko dugo obnašale značajne funkcije u izvršnim i zakonodavnim tijelima“.  Tragičnije od toga je Genjčev cinizam i podcjenjivanje pameti i pamćenja građana Federacije, za koje on očito misli da imaju pileći mozak pa ne znaju i ne sjećaju se da je upravo njegova SDA bila, i sada je, koalicijski partner  uhićenima, da su ministri iz SDA sjedili četiri godine u istoj vladi u kojoj i uhićeni. I,  obećavali kule i vile građanima.

I Nikšić i Bradarić i Genjac, kao i Lijanović „ne osjećaju se krivima“ . Lijanović će to morati dokazati na sudu, a Nikšićev SDP i Genjčev SDA odgovarat će pred biračima- 12. listopada.

Istini za volju od dužnosnika stranaka platformaške vlasti „začete u grijehu preglasavanja“ i nije se mogao očekivati pošten i pokajnički istup- i mi smo odgovorni. Stoga ih valja podsjetiti na nekoliko narodnih mudrosti. Prva kaže: „Ne možeš činiti zlo, a dobru se nadati“,  druga: „Tko s đavlom tikve sadi- o glavu mu se obijaju“ i treća „Tko prizna pola mu se prašta“. Tko ne prizna- biračima nije teško zaključiti- ništa./HMS/

About the Author
  1. onajReply

    kad će šutalo napisat nešto o čoviću koji je neke godine skupa s lijanovicima bio na sudu

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte