MIGRANTSKA KRIZA

Neki migranti koji su jednom deportirani iz BiH, ponovno se ilegalno vrate

U posljednje vrijeme sve češće vidimo izvješća Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima o ilegalnim migrantima koji su protjerani iz BiH. S obzirom na tu učestalost, pitanje je koliko je migranata ove godine protjerano iz Bosne i Hercegovine i gdje.

Služba za poslove sa strancima je u 2020. godini izrekla mjeru protjerivanja s teritorije Bosne i Hercegovine za 709 stranih državljana, službena je informacija Službe za poslove sa strancima BiH, piše Klix.ba.

Njih 355 trebalo je već biti vraćeno u zemlje porijekla ili u zemlju koja ih prihvaća. Kroz Program Regionalnog projekta dobrovoljnog povratka i reintegracije AVRR, Služba je uz asistenciju IOM-a u zemlje porijekla vratila 84 osobe, dok je Služba za poslove sa strancima samostalno izvršila dobrovoljni povratak za 119 migranata.

Prema Sporazumu o readmisiji Služba za poslove sa strancima je u susjedne države deportirala 152 migranta od čega je njih 116 vraćeno u Srbiju, 32 u Crnu Goru i tri migranta u Hrvatsku. Iz Službe za poslove sa strancima su kazali kako se postupak readmisije pokreće kod svakog slučaja gdje se utvrdi da je iz određene države osoba prešla u BiH.

Kada su u pitanju migranti koji su deportirani iz države postupkom readmisije, iz Službe za poslove sa strancima su potvrdili kako se događalo da se u državu ilegalno vrate osobe koje su već jednom bile udaljene s teritorije BiH.

“U tim situacijama njima se produžava razdoblje zabrane ulaska te se ponovno poduzimaju radnje u cilju udaljenja takve osobe. Nakon što se ta osoba po Readmisiji vrati u zemlju koja ih prihvaća, oni su dalje u nadležnosti zemlje koja ih prihvaća”, rekli su iz Službe za poslove sa strancima./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije