U MOSTARU SE POTPISIVALA PETICIJA

“Neka optužnice i presude budu javne“

U trgovačkom centru Mepas Mall u Mostaru organizirano je prikupljanje potpisa građana u svrhu veće transparentnosti pravosudnih institucija u njihovom radu. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) projektom “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu“ želi potaknuti građane da zahtijevaju promjene, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Foto: A. V/HMS/

“Ovim projektom BIRN BiH želi skrenuti pažnju na to da rad pravosudnih institucija u BiH treba biti transparentniji. Cilj nam je prikupiti 5.000 potpisa koji su potrebni kako bismo poslali peticiju Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću. Peticijom ćemo zahtijevati izmjenu preporuka o objavi tužiteljskih akata, kako bi optužnice i presude za korupciju bile javno dostupne građanima. Time bi i novinari mogli više izvještavati o predmetima koje pratimo kako na državnoj, tako i na lokalnom sudu“, objasnila je novinarka BIRN-a Aida Trepanić.

Foto: A. /V./HMS/

Kampanja se provodi uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije“. Vodeći partner projekta su Centri Civilnih Inicijativa./A. Vučković/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije