USKOPALJSKI HRS ODLUČAN

“Nećemo dozvoliti iseljavanje hrvatskih obitelji radi otvaranja rudnika “Gračanica””

Na području općine Uskoplje se planira otvoriti površinski kopa rudnika „Gračanica“.

Uskopaljski Izvršni odbor Hrvatske republikanske stranke upozorio je kako tu ne bi bilo ništa sporno da se „radi ekonomskog rasta“ ne planira iseliti hrvatsko naselje Donja Ričice, gdje trenutno živi 70 hrvatskih obitelji, a dodatnih 80 obitelji ima svoje, još uvijek od rata, neobnovljene kuće, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Zanimljivo je da je ovaj projekt planiran i spriječen za vrijeme totalitarističke Jugoslavije, a planira se realizirati sada u „demokraciji“, upozorava HRS

HRS navodi da Zakonom o financijskoj konsolidaciji rudnika, koje je donijela Vlada FBiH rukama i hrvatskih predstavnika, blizu 300 milijuna KM je otišlo za konsolidaciju rudnika, od čega oko 5 milijuna KM rudniku lignita „Gračanica“ u Uskoplju.

-Uz ovo, ista SDA/HDZ/DF koalicija iz Vlade odobrava dokapitalizaciju ovog rudnika, na osnovu elaborata s kojim se planira proširiti poslovanje na prostor Donje Ričice i Čipuljić-Šumelji, na način otkupljivanja zemlje na navedenim lokacijama, za što je planirano potrošiti dodatnih 8 972 000 KM, navodi se u priopćenju.

„Otkupljivanje“ zemlje, naglašavaju Republikanci, znači iseljavanje obitelji koji tu žive, koji bi morali odseliti sa svojih ognjišta. Sve obitelji hrvatske nacionalnosti. Sve je planirano i odlučeno, tvrde, bez provedene javne rasprave i bilo kakvog sudjelovanja predstavnika tih obitelji u cijelom projektu.

-Naravno da se narod pobunjuje, protivi i ne želi napustiti svoja ognjišta. Kao što smo naveli, trenutno tu živi 70 obitelji s djecom, a oko 80 obitelji nije uspjelo obnoviti svoje kuće baš iz straha od eksproprijacije i prisilne selidbe, stoji u priopćenju IO HRS Uskoplje.

Uskopljski republikanci tvrde kako su u više navrata predstavnici obitelji koje bi se trebale iseliti kontaktirali lokalne i županijske političke vođe hrvatskog naroda, te da su dobili odgovor: „Rudnik na to ima legitimno pravo, a mi se radi dobrog koalicijskog dogovora ne smijemo miješati”.

-Ne samo da se hrvatskim rukama i multimilijunskim iznosima financijski konsolidiraju rudnici preko kojih se, po izvješćima Ureda za reviziju, ali i brojnih novinarskih izvješća, financira politička kampanja i koruptivne radnje političkih stranaka, vladajuće hrvatske garniture žele raseliti ono naroda Središnje Bosne što želi ostati, živjeti i raditi u svome domu. Koliko je branitelja palo i krvi proliveno kako bi se očuvala hrvatska naselja u Središnjoj Bosni, da bi se sada u miru za nečije interese prodalo sve. Radi „dobrog koalicijskog dogovora“, navodi u priopćenju HRS.

HRS, ističe kako stoji uz hrvatski narod Središnje Bosne te poručuju koalicijskim partnerima, “Neće ići”.

-Nećemo dopustiti iseljavanje niti jedne obitelji iz svoga doma i nema tih novaca s kojim ćete uspjeti potkupiti bilo koga kako bi uspjeli u tome. Iskoristit ćemo sve pravne lijekove kako bi spriječili ovaj projekt, a ukoliko pravni lijekovi ne pomognu, budite uvjereni da ćemo naći načina kako vas zaustaviti./HMS/

 

 

 

spot_img

Najnovije

spot_img