NATPIS U SREDIŠTU BERLINA: “Nijemci, oprez. Ne kupujte ništa kod Židova”

Bivši izraelski veleposlanik Ilan Mor na društvenoj mreži X objavio je fotografiju na kojoj je prikazan antisemitski natpis.

Naime, kako on tvrdi, na jednoj stanici podzemne željeznice u središtu Berlina na zidu je ispisano: “Nijemci, budite oprezni. Ne kupujte kod Židova.”

Porast antisemitizma u Njemačkoj otkad je Hamas napao Izrael

U Njemačkoj su u prvom mjesecu rata između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas prijavljena ukupno 994 antisemitska incidenta. To je 29 slučajeva dnevno, što je 320 posto više od dnevnog prosjeka u 2022., izvijestila je Savezna udruga odjela za istraživanje i informiranje o antisemitizmu (Rias) u Berlinu, prenosi Index.hr. Podaci se odnose na razdoblje od 7. listopada do 9. studenog 2023.

Studenti rekli da su ih kolege krivili za izraelske postupke

Mnogi Židovi iskusili su antisemitske incidente u svakodnevnom životu i osjećali su se nesigurno, navodi Rias.

Antisemitizam i antiizraelska propaganda također su u porastu na sveučilištima, gdje je zabilježeno 37 antisemitskih incidenata. Židovski studenti rekli su da su ih kolege studenti okrivili za postupke Izraela. Neki su prestali ići na sveučilište. Brojke su alarmantne, ali ne i iznenađujuće, rekla je Hanna Veiler, predsjednica Židovskog studentskog saveza Njemačke.

Porast antisemitskih okupljanja

Mladi Židovi od 7. listopada neprestano izvještavaju o tome koliko je porastao antisemitizam koji percipiraju u svom svakodnevnom životu, posebno u sveučilišnom kontekstu.

Centri za izvještavanje Rias zabilježili su 177 antisemitskih okupljanja diljem zemlje. Tome su pridonijele dezinformacije, navodi se, poput neprovjerenih izvješća o navodnom napadu izraelske vojske na bolnicu Al-Ahli 17. listopada. “Hamasovi propagandni uspjesi imaju veći utjecaj na broj i tijek prosvjeda u Njemačkoj nego akcije same izraelske vojske”, rekao je direktor Riasa Benjamin Steinitz./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img