NATO na Balkanu gradi najveću vojnu bazu u Europi

Rumunjska je započela izgradnju najveće europske vojne baze NATO saveza. Transatlantski blok nastoji ojačati svoje sposobnosti u regiji Crnog mora.

Projekt vrijedan 2.7 milijardi dolara proširit će 57. zračnu bazu rumunjskih zračnih snaga Mihail Kogălniceanu, koja se nalazi u blizini crnomorskog lučkog grada Constanțe. Novi objekt imat će opseg od gotovo 32 kilometra, pokrivat će oko 17 kvadratnih kilometara i bit će dom za oko 10.000 pripadnika NATO-a i njihovih obitelji, piše Newsweek.

Euronews je ovog vikenda izvijestio da su započeli radovi na osnovnoj infrastrukturi baze, poput pristupnih cesta i električne mreže. U konačnici se očekuje izgradnja nekoliko novih uzletno-sletnih staza koje će podržavati operacije raznih tipova vojnih zrakoplova.

Nicolae Crețu, zapovjednik zračne baze, rekao je da će biti “hangara za održavanje, skladišta goriva, streljiva, opreme, zrakoplovno-tehničkih materijala, simulatora, objekata za hranjenje, smještaja – svega što je potrebno za podršku radu i misijama ove baze opseg veličine.”

Bukurešt teži tješnjoj suradnji sa svojim saveznicima u NATO-u, a posebno sa SAD-om, dok Crno more postaje sve opterećenije poprište sukoba između Ukrajine i Rusije, kao i između Moskve i njezinih zapadnih rivala.

“Rumunjska se već uspostavila kao sidro istočnog krila NATO-a i EU”, rekao je premijer Marcel Ciolacu u lipnju. “Rumunjska je, i nastavit će biti, pouzdan saveznik SAD-a koji je posvećen stabilnosti i miru u srednjoj i istočnoj Europi. Odlučni smo snažno doprinijeti transatlantskoj zajednici i nepokolebljivo podržavati demokratske vrijednosti i temeljna prava i slobode”, rekao je./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img