SARAJEVO

Naša stranka predlaže Dušku Jurišić za zamjenicu ministra ljudskih prava i izbjeglica

Predsjedništvo Naše stranke na današnjoj sjednici jednoglasno je podržalo prijedlog za imenovanje Duške Jurišić za zamjenicu ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH.

– Izuzetno nam je važno da je Duška Jurišić prepoznala odluku Naše stranke da u ovom odlučujućem i izazovnom razdoblju kandidiramo i imenujemo dokazane borce za BiH. Duška Jurišić je oličenje profesionalnosti, integriteta i hrabrosti. Uvjereni smo da će u resoru ljudskih prava, ali i Vijeću ministara BiH, biti glas ne samo Naše stranke nego ravnopravno svih građanki i građana BiH u čiju je obranu nebrojeno puta stala. Osobno me raduje što gospođa Jurišić i ja činimo naš tim u Vijeću ministara – poručio je Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

– Cijenim da svojim iskustvom mogu dati doprinos unapređenju prava najugroženijih stanovnika Bosne i Hercegovine, posebno izbjeglica i raseljenih osoba, obitelji žrtava rata i žrtava nasilja. Posebnu pažnju posvetit ću slobodi medija i ravnopravnosti spolova radi ekonomskog osnaživanja žena i njihove veće zastupljenosti u svim sferama života. Razinom poštivanja ljudskih prava i sloboda građana u Bosni i Hercegovini mjerit će se povratak i poticati ostanak ljudi u našoj zemlji. Ravnopravnost podrazumijeva i zaštitu prava vjernika, te je krajnje vrijeme da država Bosna i Hercegovina potpiše sporazum s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini kao što je to učinila sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Svetom stolicom – poručila je Duška Jurišić.

Diplomirana je pravnica, a novinarsku specijalizaciju završila je u Sjedinjenim Američkim Državama, te magistrirala na Fakultetu političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu.

Od 2019. godine je direktorica Televizije Sarajevo.

Suradnica je niza nevladinih organizacija koje djeluju u oblasti ljudskih prava. Dugo je vodila akademiju ravnopravnosti Friedrich-Ebert-Stiftung i Sarajevskog otvorenog centra, priopćila je Naša stranka./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img