NASA pokušava popraviti letjelicu Voyager 1, novi signal daje nadu

Inženjeri američke svemirske agencije NASA napredovali su u rješavanju problema prijenosa podataka koji muči svemirsku letjelicu Voyager 1. To predstavlja tračak nade da će biti riješen.

Legendarna letjelica istražuje međuzvjezdani prostor od 1977. godine i najudaljeniji je od Zemlje objekt koji je napravio čovjek. No, od kraja 2023. godine suočava se s komunikacijskim izazovima koji ga onemogućuju u slanju korisnih znanstvenih informacija, piše Klix.

Od studenog prošle godine, prijenos podataka Voyagera 1 na Zemlju bio je beskoristan. NASA-ini inženjeri daju sve od sebe kako bi ponovno uspostavili komunikaciju i ispravili komunikacijsku pogrešku zbog koje su podaci nerazumljivi.

Prema NASA-i, radi se o problemu s podsustavom podataka o letu (FDS), koji je vitalno računalo. NASA tim vjeruje da ovaj sustav organizira znanstvene i inženjerske podatke prije nego ih pošalje na Zemlju. Recimo i to da je Voyager 2, blizanac Voyagera 1, također napustio naš Sunčev sustav te je u potpunosti operativan.

Početkom ožujka 2024. inženjeri su primijetili pozitivan razvoj u protoku FDS podataka. Otkrili su obrazac drugačiji od uobičajenog naleta signala koje je primala NASA. Daljnja analiza otkrila je da je ovaj signal sadržavao potpuno očitanje FDS memorije, što je bio ključni dijagnostički trag.

Tim u početku nije bio siguran što učiniti s novim signalom jer je još uvijek morao biti u formatu koji koristi Voyager 1 kada je FSD ispravno radio. Međutim, inženjer iz Deep Space Networka, koji upravlja radio antenama za komunikaciju sa svemirskom letjelicom Voyager i drugim svemirskim letjelicama koje putuju do Mjeseca i dalje, uspio je dekodirati novi signal. Nakon dekodiranja, utvrđeno je da signal sadrži potpuno očitanje cijele FDS memorije.

FDS memorija sastoji se od instrukcija koda koje specificiraju radnje koje treba poduzeti i varijabli ili vrijednosti koje se mogu mijenjati na temelju naredbi ili statusa svemirske letjelice. Osim toga, sadrži znanstvene ili inženjerske podatke za downlink. Kako bi riješio trenutačni problem, tim će usporediti ovo očitanje s onim primljenim prije nego što se problem pojavio i potražiti nedosljednosti u kodu i varijablama kako bi locirao glavni uzrok.

1. ožujka tim je FDS-u poslao naredbu, a ova naredba, nazvana “poke”, trebala je potaknuti FDS da isproba različite sekvence u svom softverskom paketu. Namjera je bila zaobići oštećeni dio i riješiti prethodno uočeni problem.

Voyager 1 trenutno je jako daleko od Zemlje, više od 24 milijarde kilometara. Zbog te goleme udaljenosti potrebno je 22,5 sata da radijski signal stigne do svemirske letjelice, a još više da se odgovor sonde primi na Zemlji.

Dva dana kasnije stigli su rezultati, a potom su 7. ožujka inženjeri počeli dekodirati podatke. Otkrili su 10. ožujka da podaci sadrže očitavanje memorije, a trenutno ih analiziraju i koriste za stvaranje rješenja, što bi moglo potrajati neko vrijeme./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img