Narodna skupština Republike Srpske danas o političkoj i sigurnosnoj situaciji u svijetu i reperkusijama na RS

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za danas 11. posebnu sjednicu entitetske skupštine s jednom točkom predloženog dnevnog reda: Razmatranje aktualne sigurnosne i političke situacije u svijetu s aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

Riječ je o prijedlogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića i srpske članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, priopćeno je iz Narodne skupštine RS.

Kolegij je pozvao lidere parlamentarnih stranaka da do početka sjednice dostave zahtjeve za obraćanje u trajanju od deset minuta, u skladu sa Poslovnikom.

Također, Kolegij je predlagačima dnevnog reda odobrio uvodna obraćanja u trajanju do 30 minuta.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je jučer na press-konferenciji po završetku sjednice Kolegij da je prijedlog dnevnog reda jednoglasno usvojen na sjednici kojoj nisu prisustvovali predstavnici Liste za pravdu i red.

On je ocijenio da je potrebno da NSRS donese zaključke i odluke da je RS opredijeljena za potpuno poštivanje i doslovno primjenjivanje međunarodnog prava i općeg okvirnog sporazuma za mir.

– Da osudimo protuustavno djelovanje bilo koga, i visokog predstavnika, i međunarodnih predstavnika, i veleposlanika, kao i institucija BiH koje su potpisivale razne sporazume bez suglasnosti Srba i bez konsenzusa u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini – rekao je Stevandić.

On je naveo i da je “potrebno osuditi i sankcije kao političko sredstvo ucjena političkih aktera”.

Stevandić je najavio da će na sjednici biti razgovarano i o radnoj verziji izbornog zakona RS-a.

Ustvrdio je da potez Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona ima za cilj izazvati sukobe, nerede i napetu situaciju u BiH, te uništiti europski put BiH.

Posebna sjednica je zakazana s početkom u 10 sati./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img