Hrvatski Medijski Servis

Narodna knjižnica HNŽ-a obilježila Međunarodni dan materinskoga jezika

Narodna knjižnica Hercegovačko-neretvanske županije, u suradnji s Osnovnom školom Antuna Branka Šimića i Srednjom ekonomskom školom Joze Martinovića, prigodnim programom obilježila je u četvrtak u Mostaru Međunarodni dan materinskoga jezika.

Na interaktivnoj radionici “Hrvanja hrvatskoga”, koju je vodila profesorica Ivanka Nadarević Jezidžič, osmišljen je zanimljiv i inspirativan program s brojnim kreativnim zadatcima za učenike.

U analiziranju tekstova uočena su obilježja hrvatskoga jezika na društvenim mrežama u svakodnevnom dopisivanju, primjerice “pidžinizacija”, “hrengleski” i internetski žargon.

U vremenu sveopće globalizacije, internacionalizacije i internetizacije, koje se posebno odražavaju na hrvatski jezik, ovim aktivnostima željeli dati svoj doprinos u podizanju svijesti o važnosti materinskoga jezika. Jezik nije samo sredstvo komunikacije nego predstavlja naše cjelokupno povijesno i kulturno naslijeđe i najsnažnije obilježje identiteta. Hrvatski se jezik danas suočava s najopasnijim neprijateljem – neznanjem i nezainteresiranošću za sudbinu vlastitog jezika. Mudra krilatica akademika Stjepana Babića (po čijem je djelu radionica i dobila naziv) i glavna ideja vodilja današnjeg programa je ‘hrvatski se voli znanjem'”, priopćeno je iz Narodne knjižnice HNŽ-a.

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskoga jezika te njegovanje jezične i kulturne raznolikosti i višejezičnosti./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte