Narančasti meteoalarm upaljen zbog obilnih padalina i jakog vjetra

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Kiša će padati uglavnom na području Hercegovine, Krajine, središnjem i jugozapadnom dijelu Bosne. Jače padaline se očekuju tijekom noći na nedjelju. 

Na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne lokalno može pasti malo kiše. Vjetar umjeren i jak, s olujnim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18 stupnjeva.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati kiša. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 9 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14 stupnjeva.

Meteoalarm

FHMZ je upalio narančasti meteoalarm zbog obilnih padalina i vjetra južnog smjera. Upozorenje je upaljeno zbog padalina za područje Hercegovine i jugozapad Bosne, dok je za vjetar južnog smjera alarm upaljen širom Bosne i Hercegovine.

Alarm je za padaline na snazi od 10. veljače 2024. od 15:00 sati do 11. veljače 2024. do 21:00 sati, dok je alarm za vjetar na snazi od 10. veljače 2024. 00:00 sati do 11. veljače 2024. do 10:00 sati.

Prognozirana količina akumuliranih padalina se uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru četvornom. Lokalno može pasti i više. Udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 km/h. Na planinama i visoravnima do 90 km/h.

– Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i prometnih mreža su moguće. Poremećaj u opskrbi električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za ozljede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u opskrbi električnom energijom su mogući – navode iz FHMZ-a.

Vrijeme sljedećih dana

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme s kišom. Glavnina padalina je na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Prije podne s jakim udarima. U poslijepodnevnim satima jugo će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stupnjeva.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme s kišom. Na planinama može padati i snijeg. Vjetar slab, u jutarnjim satima južnog smjera. Tijekom dana vjetar postupno mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11 stupnjeva, na jugu zemlje do 14 stupnjeva.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img