Napretkovi božićni dani 2019. donose bogat program

U ponedjeljak, 9. prosinca, u Galeriji Kamernog teatra 55. održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen bogat program tradicionalne manifestacije Napretkovi božićni dani.

Napretkovi božićni dani Hrvatskog kulturnog društva Napredak i ove godine posjetiteljima nude brojne kulturne i sportske sadržaje, a središnji događaj je Napretkov svečani božićni koncert najavljen za srijedu navečer, 18. prosinca u Narodnom kazalištu Sarajevo.

Umjetnička voditeljica projekta Napretkov svečani božićni koncert Vedrana Šimić obećala je zanimljiv program, uz sudjelovanje kvalitetnih umjetnika. Za taj tradicionalni koncert najavila je presjek iz tzv. bisera operne literature i božićne pjesme iz cijelog svijeta. Na koncertu će nastupiti prvaci solisti zagrebačke Opere, sopranistica Ivana Lazar i tenor Stjepan Franetović, te naša istaknuta sopranistica Vedrana Šimić uz orkestar Sarajevske filharmonije pod ravnanjem dirigentice Nade Matošević-Orešković.

Predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak Hiba Mustafić najavila je za ponedjeljak, 16. prosinca 27. Likovno Annale, u Maloj galeriji samostana Sv. Ante na Bistriku. Do sredine siječnja naredne godine bit će izloženo 70 radova različitih tehnika, formata i motiva koje je uradilo 45 autora.

U sportskom dijelu programa bit će upriličen Napretkov malonogometni turnir pionira i seniora koji će se igrati na terenima hotela Delminium u subotu i nedjelju, 21. i 22. prosinca s početkom u 9 sati, dok će Teniski centar Koševo biti domaćin 7. po redu Napretkovog međunarodnog božićnog teniskog turnira koji je na programu u subotu, 21. prosinca u 10 sati.

Tajnik Šahovskog kluba Napredak Sarajevo Željko Galić najavio je tradicionalni 28. međunarodni božićni turnir u šahu, na kojem je dosad sudjelovalo 1.600 šahista iz regije i šireg područja. Igra se po švicarskom sustavu, organizator je osigurao deset nagrada za najbolje plasirane, za pobjednika je rezerviran pehar, kao i specijalna nagrada za najuspješnijeg igrača Šahovskog kluba Napredak. Šahovski turnir je na programu u nedjelju, 22. prosinca s početkom u 12 sati u sarajevskom hotelu Saraj.

Predsjednik HPD Bjelašnica 1923. Napredak Mladen Rudež podsjetio je da su Napretkovi božićni dani otvoreni 30. studenoga 31. Memorijalnim pohodom na Bjelašnicu, u znak sjećanja na pogibiju sedam planinara 1962. godine. Organizator je HPD Bjelašnica 1923. Sarajevo i PD Železničar. Beograd, a sudjelovalo je 56 planinara iz Srbije, Hrvatske i BiH. Tijekom pohoda sudionike je pratila magla i vjetar, a vijence sa cvijećem položili su na sedmokutni obelisk, podignut u znak sjećanja na pogibiju sedam mladića 2. studenoga 1962. godine.

Za 21. prosinca planiran je noćni pohod planinara na Trebević, u povodu Božića.

Predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča istaknuo je humanitarni karakter manifestacije Napretkovi božićni dani te podsjetio da će sav prihod od koncerta biti usmjeren u Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog i namijenjen za stipendiranje studenata.

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije