Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Napretkov kalendar promovira kulturnu baštinu

Iz tiska je izašao Kalendar Hrvatskog kulturnog društva Napredak za 2019. godinu. Kalendar su pripremili i urednički osmislili dr. Miroslav Palameta, nekadašnji predsjednik Napretkove glavne podružnice u Mostaru i poznati sveučilišni profesor te Miroslav Landeka, dopredsjednik Glavne podružnice Mostar i član Napretkove Središnje uprave.

Kalendar je, kao i svake godine, konceptualno osmišljen kao tematski, a tema ovog Napretkovog kalendara su srednjovjekovni nadgrobni spomenici – stećci. Stećci su kameni monoliti rasprostranjeni po cijelom području balkanskoga juga – ima ih u dijelovima Hrvatske, Srbije, Crne Gore, a najviše ih je na području Bosne i Hercegovine. Upravo su inicijativom ove četiri zemlje, preko njihovih ministarstava za kulturu, stećci nominirani za upis na UNESCO-vu Listu mjesta svjetske baštine. Ova inicijativa je u konačnici prepoznata, pa se stećci od 2016. godine nalaze na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Poznati po ukrasnim motivima, na kojima se raspoznaju religijski i svjetovni motivi i simboli, stećci otkrivaju duh jednog davno prošlog vremena, otkrivaju razmišljanja i shvaćanja cijele jedne epohe. Simboli i ornamenti na ovim srednjovjekovnim kamenim monumentima, njihovo međusobno preplitanje, svjedoče o srednjovjekovnoj umjetnosti, koju karakterizira upravo naglašeni simbolizam. Hrvatsko kulturno društvo Napredak odlučilo je dio tog kulturno-povijesnog nasljeđa predstaviti u svom Kalendaru. Napredak je prepoznatljiv po svojoj izdavačkoj djelatnosti, a jedan od izdavačkih brandova ovoga kulturnog društva upravo je Kalendar. Da je riječ o neprekinutoj tradiciji svjedoči i činjenica da je prvi tematski zidni kalendar Napredak izdao još 1904. godine, u vrijeme kada je Društvo tek stasavalo i dobivalo kulturno-prosvjetne obrise po kojima će ubrzo postati šire prepoznatljivo. Napretkov zidni kalendar za 2019. godinu nastavak je te tradicije.

Kalendar ima 14 stranica, s fotografijama poznatih i manje poznatih stećaka. Upravo ovi drugi, manje poznati stećci, možda čak i više intrigiraju svojom tajnovitom pojavnošću.

Kameni spavači

Stranicom za siječanj započinje imaginarno putovanje u svijet stećaka koje nas vodi u Bistrinu (kod Stona) gdje vidimo stećak čijom plohom dominira reljefni križ, uz srednjovjekovne motive dobra i zla.

Veljača nas vodi u Međugorje kod Glumine gdje nas dočekuje stećak s likovnim motivom Svete obitelji i njihova bijega u Egipat pred Herodovim ubilačkim pohodom.

Ožujak nam nudi stećak do sada nepoznat široj javnosti. Ovaj stećak nalazi se na slabije poznatoj nekropoli Vuč-kamen, na obroncima planine Visočice, s intrigantnom likovnom temom netipičnom za srednji vijek.

Travanj je rezerviran za Pogrebnicu kod Stoca i kameni monument s motivima zmajeva, lova na jelene i srednjovjekovnih vitezova, što se povezuje sa srednjovjekovnom kršćanskom ezoterikom.

Putovanje nas dalje vodi u mjesec svibanj i Lovreć kod Imotskog gdje je stećak s motivom Kristove muke, od Maslinske gore do Golgote.

Lipanj nam pruža uvid u stećak na nekropoli Ježeprasina kod Konjica na kojem je prikazana silueta ženskog lika u vertikalnoj projekciji između zmajskih likova pod njezinim nogama, kršćanskih simbola zla i grijeha, i cvjetnog križa iznad glave, simbolične predstave raja.

Srpanj nas vodi na planinu Visočicu kod Sarajeva i nekropolu Police i stećak s reljefnim prikazom sv. Jurja. Kult tog mučenika i jednog od velikih nebeskih zaštitnika u srednjem vijeku bio je raširen i po tadašnjoj Bosni i Humu.

Mjesec je kolovoz i ponovo se nalazimo na nekropoli Ježeprasina gdje je stećak s likovnim motivom uplašenog ženskog lika i viteza koji se tom liku naklanja i spašava ga od rastvorenih zmajskih ralja.

Putovanje nas dalje uvodi u mjesec rujan i Radimlju, jednu od najvrijednijih i najznačajnijih nekropola stećaka. Dominantan motiv na stećcima u Radimlji je cvjetni golgotski križ.

Listopad nas upoznaje sa spomenikom Ozrina Kopijevića iz Varošišta pod srednjovjekovnim gradom Borčom u istočnoj Bosni. Inače, ovaj stećak, sada kao osebujna bogato dekorirana skulptura, krasi vrt Zemaljskog Muzeja u Sarajevu.

Mjesec studeni i nekropola Boljuni predstavljaju nam stećak s likovnim prikazom bornih kola, viteza na jelenu, biljnih i heraldičkih motiva.

Prosinac nam predstavlja zgošćanski stećak, možda i najpoznatiji pojedinačni stećak, nađen u okolici Kaknja. Zgošćanski stećak nalazi se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Njegovi likovni reljefi s figuralnim predstavama pokazuju izvrsnog majstora i znalca primijenjene gotičke stilizacije, kao i geometrijske dekoracije kojom je izradio cijelu plohu na začelju spomenika. S prosincem i zgošćanskim stećkom završava se imaginarni hod kroz tajnoviti i intrigantni svijet ovih sredjnovjekovnih kamenih monolita.

Kako i gdje naručiti Napretkov kalendar

Dobit od prodaje Kalendara ide u Napretkov fond za stipendiranje i sveučilište koji nosi ime po nobelovcima Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu, najpoznatijim Napretkovim stipendistima.

Napretkovo stipendiranje učenika i studenata ima dugogodišnju tradiciju. Osim Andrića i Preloga, Napretkovi stipendisti bili su ugledni umjetnici i znanstvenici poput Gabrijela Jurkića, Karla Mijića, Ismeta Mujezinovića, Nikole Šopa, Ivana Padovana, Ive Frangeša i mnogih drugih.

Svi koji žele kupiti Napretkov kalendar po simboličnoj cijeni od 6 KM mogu ga naručiti na e-mail: napredakknjiznica@gmail.com  Ili na: savjetnik@hkdnapredak.com

Zainteresirani se mogu javiti i na telefone: + 387 (0)33 668 548 ili +387 (0) 33 222 876

/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte