Nakon zaposlenih i zračnim lukama, u štrajk stupili djelatnici javnog prijevoza širom Njemačke

Radnici javnog prijevoza širom Njemačke napustili su posao u najnovijoj industrijskoj akciji koja je udarila vodeću europsku ekonomiju, prenosi AFP.

Sindikat usluga Verdi pozvao je više od 90.000 radnika u preko 130 lokalnih kompanija koje upravljaju autobusima, tramvajima i podzemnim prijevozom da se pridruže napuštanju rada u eskalirajućem sporu oko plaća i uvjeta rada.

Štrajk je pogodio 81 grad i 42 ruralna okruga.

U većini oblasti bilo je predviđeno da se javni prijevoz zaustavi za cijelio dan, s izuzetkom Berlina gdje je promet nastavljen sredinom jutra, i Bavarske gdje Verdi nije štrajkao dok su pregovori o plaćama nastavljeni.

Međugradski i regionalni vlakovi kojima upravlja Deutsche Bahn, gdje su strojovođe štrajkali prošlog tjedna, nisu pogođeni ovaj put.

Verdijeva zamjenica predsjednika Christine Behle rekla je da sindikat traži 35-satni radni tjedna bez gubitka plaća, u pokušaju da radna mjesta budu privlačnija za radnike.

Mnogi operateri prijavljuju i do 20 do 30 posto nepopunjenih radnih mjesta, a nedostatak osoblja doprinosi stvaranju začaranog kruga prezaposlenih zaposlenika koji se potom razbole, što pogoršava situaciju.

Aktivisti za klimu ranije su ovog tjedna dali podršku Verdiju unatoč utjecaju na javni prevoz, rekavši da je vrijeme da radnici u sektoru dobiju bolju nadoknadu.

Štrajk je uslijedio dan nakon što je osoblje sigurnosti na 11 njemačkih zračnih luka napustilo posao, što je dovelo do otkazivanja 1.100 letova usred niza industrijskih akcija i prosvjeda koji su pogodili putnike u posljednjih nekoliko tjedna./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img