Sve vijesti

PAD POTRAŽNJE

Nakon velikih gubitaka Ford privremeno stopira proizvodnju električnih automobila

Nakon što je odlučio privremeno zaustaviti ulaganja od 12 milijardi dolara, Ford shvaća da za etabliranje na tržištu električnih vozila nije dovoljno proizvesti električni automobil s najboljim performansama.

U trećem kvartalu, kompanija Ford Motor je otkrila stvarno stanje kada su u pitanju marže i gubici. Glavni uzrok je kombinacija pada potražnje za električnim automobilima i damping cijena koji je početkom godine pokrenuo Tesla.

Ford je u trećem tromjesečju 2023. uspio prodati 20.962 električna vozila, čime je nadmašio General Motors. Ovaj napredak je velikim dijelom posljedica povećane proizvodnje Mustanga Mach-E.

Prodaja Mach-E-a je porasla za impresivnih 42.5 posto u trećem tromjesečju, s 14.824 prodanih jedinica, od kojih su 5.872 prodane samo u rujnu. Međutim, kada se pogledaju brojke koje ostvaruje Tesla, starosjedioci su s razlogom zabrinuti.

Međutim, usprkos povećanju broja isporuka električnih vozila, Fordov izvještaj navodi operativni gubitak od čak 1.3 milijarde američkih dolara, što je pad u odnosu na prethodni kvartal.

To je dovelo do zabrinjavajućeg zaključka da za svako prodano električno vozilo u tom periodu, Ford je zabilježio gubitak od oko 36.000 USD, nadmašivši procijenjeni gubitak od 32.350 USD po EV-u u drugom kvartalu. Američki gigant se već sada priprema za gubitak od 4.5 milijardi dolara na godišnjem nivou.

Ali što se krije iza ovih alarmantnih brojki?

Ford kaže da su gubici posljedica velikih ulaganja u električna vozila sljedeće generacije i teških tržišnih uvjeta. Konkretno, mnogi sjevernoamerički kupci zainteresirani za električna vozila nerado plaćaju premiju u odnosu na benzinske ili hibridne alternative, vršeći pritisak na cijene i profitabilnost električnih automobila.

Kako bi odgovorio na ovaj izazov, Ford je poduzeo nepopularne mjere. Američka kompanija je odložila otvaranje jedne od dvije tvornice baterija u Kentuckyju u partnerstvu sa kompanijom SK On. Međutim, druga tvornica baterija i kompleks Blue Oval City u Tenneessiju ostaju na pravom putu.

Naravno, Ford ne odustaje od planova za sljedeću generaciju električnih vozila, uključujući SUV s tri reda sjedišta i veliki pick-up. Ali postoje i druge prepreke uspjehu, navodi “Klix”.

Sporazum sa sindikatom UAW (Sindikat američkih automobilskih radnika) poziva na povećanje plaća od 25 posto za 57.000 radnika tijekom idućih pet godina. To je dodatni pritisak koji će povećati Fordove troškove rada.

Također, 41-dnevni štrajk UAW je imao značajan utjecaj na poslovanje, rezultirajući gubitkom proizvodnje od 80.000 vozila i procijenjenom štetom od 1.3 milijarde dolara, praktički brišući prihod od 1.2 milijarde dolara iz trećeg kvartala. U ovom složenom kontekstu, Ford se bori da pronađe svoje mjesto na tržištu električnih vozila koje se stalno mijenja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...