NAKON SEDAM SATI PREGOVORA U VLADI FBiH Postignut dogovor, plin će sutra stići u Sarajevo

Nakon punih sedam sati pregovora u Vladi FBiH, postignut je dogovor prema kojem će sutra u Sarajevu ponovo poteći plin.

Sastanak u zgradi Vlade FBiH je sazvan nakon jučerašnje obustave transporta plina prema Federaciji BiH.

Inače, sastanaku su nazočili federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor “BH-Gasa” Jasmin Salkić i pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović te direktor “Gas prometa” iz Zvornika Milomir Draganić.

Na sastanku je bilo prisutno i izaslanstvo Europske komisije, ali i premijer FBiH Fadil Novalić.

Kako saznaje Avaz s lica mjesta, pregovori su bili teški i burni, a svi sugovornici su uspjeli pronaći rješenje koje je zadovoljavajuće za sve, a posebno građane.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je nakon maratonskog sastanka da je ugovor između BH-Gasa i “Gas prometa” potpisan i da ništa više nije sporno.

– Plin je odmah pušten u sustav, tako da sigurno FBiH neće ostati bez plina. Zahvaljujem se ministru Petru Đokiću, koji je, iako u Moskvi, telefonski pomogao da se problem riješi. Također, Europskoj komisiji, koja nam je pomogla da dođemo do dogovora, te premijeru FBiH Fadilu Novaliću, koji je bio naša cjelodvnevna podrška – kazao je Džindić.

Upitan tko je odgovoran što se uopće došlo do ove situacije, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić je kazao da je traženo najbolje rješenje za donošenje zakona u BiH.

– Željeli smo da uvažimo principe RS, FBiH i to je jedini razlog kako tehnički to postaviti. Pronašli smo neka rješenja i u tome nam je asistirala Europska komisija – kazao je Salkić.

Milomir Draganić, direktor “Gas prometa” iz Zvornika je kazao da je večerašnji dogovor rezultat kompromisa.

– Ovo je rezultat kompromisa. Prije svega rezultat zakonodavstva. Republika Srpska je regulirala svoje oblasti , gdje imamo zakon o plinu, regulatore i tarife. Imamo odvojenu djelatnost u gospodarskim subjektima, otvoreno tržište. Nažalost, u FBiH to nemamo, u FBiH imamo uredbe. Onda kada kompanije iz FBiH rade, koje se drže uredbe, a mi zakona, koji imamo, i logično da u takvom jednom stanju dođemo u jedno isto pitanje, koje se gleda iz različitih aspekata. Tada moramo praviti kompromis da dođemo do pravog rješenja – kazao je Draganić./HMS/

Najnovije