NAKON SASTANKA S VENECIJANSKOM KOMISIJOM Nikšić: Ista meta, isto odstojanje; Radončić: Sutra nastavljamo s razgovorima

Ne bih rekao da smo napravili neki značajan pomak, iako kod svih nas postoji trud da probamo naći neko rješenje.

Riječi su to Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, nakon okončanog prvog dijela pregovora lidera političkih stranaka u BiH s predstavnicima Venecijanske komisije i ostalih medijatora u vezi s razgovorima o izmjenama Izbornog zakona, prenosi Dnevni avaz.

Podvukao je da se razgovori nastavljaju već sutra ujutro, te izrazio nadu da će biti uspješniji od današnjih.

Novinari su zatražili da konkretno kaže na kome leži odgovornost za još jedan neuspješan nastavak pregovora o Izbornom zakonu.

– Ne bih da konkretiziram. Previše su ozbiljne stvari da bismo nekoga dijagnosticirali kao problem – odgovorio je Radončić.

Ni prvak SDP-a Nermin Nikšić nije kazao ništa novo.

– Ista meta, isto odstojanje. Svi zagovaramo iste principe. Mogu samo kazati da smo mi iz SDP-a spremni razgovarati o rješenjima koja su u Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata koji je SDP ponudio Federalnom parlamentu i da ona budu privremeno rješenje za ove izbore, dok se na državnom nivou ne usuglasi zakon. Drago mi je da smo čuli principe Venecijanske komisije, koji kažu da državni zakon ne može ići kontra entitetskog Ustava, kao i da su odredbe entitetskog Ustava u skladu s međunarodnim standardima. Ako sad tražimo ko je problem, rekao bih da smo svi problem, jer niko ne odstupa sa svojih pozicija – izjavio je poslije sastanka Nermin Nikšić.

Nikšić je zaključio da nije optimista u pogledu sutrašnjeg nastavka pregovora./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

TOMISLAVGRAD

Samkrament Prve svete pričesti podijeljen u Župi sv. Mihovila

Ispred duvanjske Spomen bazilike u gradskoj Župi svetog Mihovila u Tomislavgradu, sinoć je bilo svečano i posebno lijepo. Podijeljen je sakrament Prve svete pričestiSakrament...