NAKON JUČERAŠNJIH NAPADA Saudijska Arabija obustavila rad dva naftna postrojenja

Vlasti Republike Turske i više arapskih država najoštrije su osudile zračne napade koje su jemenski pobunjenici izveli dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, javlja Anadolija.

Saudijska Arabija jutros je priopćila da je zbog jučerašnjih napada obustavila rad naftnih postrojenja kompanija Aramco u Abqaiqu i Khuraisu.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske jutros je osudilo jučerašnji napad i pozvalo zemlje u Zaljevu na suzdržanost od poteza koji bi mogli dovesti do eskalacije tenzija.

Napade su osudile i vlasti Egipta, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, kao i čelnici Arapske lige i Organizacije islamske suradnje (OIC). Napade su također osudile i vlasti Pakistana.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kad su Husi, koje podupire Iran, preuzeli veliki dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici počeli izvoditi zračne napade protiv Husa u Jemenu, podržavajući prosaudijsku vlast.

Više od 70.000 ljudi je poginulo od 2016. godine, procjena je Ujedinjenih naroda.

Pored toga, zračni napadi Saudijske Arabije u nastojanju podržavanja vlast doveli su do smrti desetina civila u ratom razorenoj zemlji od 2015./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije