Najveći printer na svijetu može izgraditi kuću za 80 sati

Riječ je o printeru nazvanom Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0), koji može ispisivati ​​predmete duge 29 metara, široke 10 metara i visoke 5,5 metara. Vrlo je brz i može otisnuti materijal težak 227 kg u sat vremena.

Također, pisač može dinamički mijenjati tehnike ispisa kako bi se prilagodio različitim aspektima složenih poslova. Također se može prebacivati ​​između velike aditivne proizvodnje, subtraktivne proizvodnje, kontinuiranog polaganja trake i operacija robotske ruke. Ove tehnologije čine pisač korisnim u brojnim industrijama, uključujući izgradnju domova, infrastrukturu i razvoj vojnih vozila, piše Klix.

Većina onoga što pisač napravi može se reciklirati, tako da se u biti njegovi proizvodi mogu “uništiti” i ponovno izraditi. To je zbog činjenice da daje prednost biološkim materijalima, kao što su ostaci drva.

Čini se da je tehnologija izvrstan način za brzu izgradnju pristupačnog stambenog prostora, što je na umu nekih zagovornika tehnologije,

“Maine treba oko 80.000 domova do 2030., od kojih su mnogi za kućanstva s prihodima ispod prosjeka područja. Printer nudi nove načine za proizvodnju kvalitetnog i pristupačnog stambenog prostora uz smanjenje troškova i korištenje otpada iz pilana u Maineu”, rekao je Mark Wiesendanger, direktor razvoja za MaineHousing.

Pisač bi se jednog dana mogao koristiti za izgradnju čitavih četvrti, a njegove specifikacije pokazuju da može izgraditi skromnu jednokatnicu za oko 80 sati. No, gradit će i druge objekte, au njega su već uložili američko Ministarstvo obrane i Ministarstvo energetike. Stoga se očekuje proizvodnja ratnih brodova, pa čak i podmornica. Senatorica Susan Collins rekla je da je pisač “neprocjenjiv za nacionalnu sigurnost”.

FoF 1.0 ima blizanca na kampusu Sveučilišta u Maineu, koji je prethodno držao rekord za najveći svjetski 3D printer. Već je korišten za izgradnju kuće od 56 četvornih metara od drvenih vlakana i biosmole. Novi printer je četiri puta veći, a zahvaljujući njihovoj blizini mogu istovremeno raditi na različitim aspektima istog projekta.

Sveučilište Maine gradi novi istraživački laboratorij Green Engineering and Materials (GEM) Factory of the Future, koji će biti dom za spomenute printere, a u budućnosti se očekuju još veći strojevi ove vrste./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img