Sve vijesti

ZBOG BORBI OKO KOMPLEKSA

Najveća bolnica u Gazi prestala s radom

Najveća bolnica u Gazi prestala je s radom, a broj smrtnih slučajeva među pacijentima raste, rekao je u čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dok se žestoki izraelski napadi nastavljaju na pojas pod kontrolom Hamasa, prenosi Reuters.

Bolnice na sjeveru palestinske enklave, uključujući kompleks al-Shifa, blokirane su od strane izraelskih snaga i jedva su u stanju brinuti se za one koji su unutra, s troje novorođenčadi mrtvih i još više u opasnosti zbog nestanka struje usred intenzivnih borbi u blizini. Izrael tvrdi da se usmjerava na palestinske militante Hamasa koji su 7. listopada pokrenuli smrtonosne napade na jugu Izraela i kaže da Hamas ima zapovjedne centre ispod i u blizini bolnica.

SZO je uspio razgovarati sa zdravstvenim radnicima u al-Shifi, koji su opisali “strašnu i opasnu” situaciju sa stalnom pucnjavom i bombardiranjem koji pogoršavaju ionako kritičnu situaciju, rekao je generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Tragično, broj smrtnih slučajeva pacijenata se značajno povećao – rekao je on u objavi na X-u, ranije poznatom kao Twitter, dodajući da al-Shifa “više ne funkcionira kao bolnica”.

Tedros se pridružio drugim najvišim dužnosnicima Ujedinjenih naroda u pozivu na hitan prekid vatre./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VREMENSKA PROGNOZA

Evo kakvo nas vrijeme očekuje ovog tjedna

U BiH preovladava pretežno sunčano vrijeme. Niske naoblake ili magle jutros je bilo na jednom dijelu istoka Bosne i Krajini. Temperature zraka izmjerene u 10:00...