VLADA FBIH

NAJTEŽE STANJE U SARAJEVU I HERCEGOVINI Usvojene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 5.4.2021. godine, te usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, javlja Hrvatska Medijski Servis.

kako je priopćeno iz Vlade FBiH naređeno je vladama županija, odnosno županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovito izvještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od sedam dana, računajući od 8.4.2021. godine, koji se utvrđuje kao dan početka njihove primjene.

Ovaj stožer je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te prema Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Krizni stožer Federalnog ministrastva zdravstva će današnje zaključke s prilozima dostaviti županijskim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, zdravstvenim ustanovama s područja županija, kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama putem kriznih stožera županijskih ministarstava zdravstva, Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija ćupanijskih MUP-ova.

Sukladno zaključku od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja gradana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U danas prezentiranoj informaciji je, uz ostalo, navedeno da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 324 slučaja na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, najviša sedmodnevna incidenca je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskoj (851), Zapadnohercegovačkj (756) i Županiji Sarajevo (490).

Usvojena informacija Ad hoc tima

Federalna vlada je usvojila i informaciju Ad hoc tima o provođenje postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima cjepiva i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke cjepiva protiv koronavirusa (COVID-19) u razdoblju od 1.4.do 7.4.2021. godine.

Vlada je konstatirala da je poduzela sve aktivnosti koje je tražio Ad hoc tim, te da je i Pregovarački tim za nabavku cjepiva protiv koronavirusa (COVID-19) za potrebe građana Federacije BiH, formiran 25.3.2021. godine, poduzeo aktivnosti koje su mu bile u nadležnosti.

Sve dalje aktivnosti u vezi s nabavkom cjepiva, u skladu sa svojim nadležnostima, obavezan je poduzimati Zavod za javno zdravstvo FBiH.

O radu federalnih institucija u uvjetima pandemije

S ciljem sprječavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom (COVlD-19), a vezano za rad u Vladi FBiH, danas su rukovoditelji federalnih organa uprave, federalnih upravnih organizacija, stručnih i drugih službi Vlade FBiH zaduženi su da odmah zaposlenike uputiti na korištenje godišnjeg odmora iz 2020. godine, odnosno korištenje prvog dijela godišnjeg odmora iz 2021. godine, vodeći pri tome računa da se osigura nesmetano funkcioniranje organa.

Obvezni su i zaposlenike starije od 60 godina, te one s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima, kao i trudnice, uputiti na korištenje preostalog godišnjeg odmora iz 2020. godine, odnosno na korištenje prvog dijela godišnjeg odmora iz 2021. godine, u trajanju od najmanje 12 radnih dana, ukoliko su radnici već iskoristili godišnji odmor iz 2020 godine.

Upućuju se stranke koje komuniciraju s organima da u skladu s preventivnim mjerama koje su na snazi, komunikaciju obavljaju isključivo putem telefona i elektronski, da sve podneske šalju putem pošte, te da izbjegavaju neposredan dolazak u prostorije organa.

Federalni organi uprave, federalne upravne organizacije, stručne i druge službe Vlade FBiH dužne su da se, s ciljem sprječavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom, u potpunosti pridržavaju odgovajućih odluka i zaključaka Vlade FBiH, kao i naredbi i preporuka nadležnih kriznih stožera, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije