HRVATSKO VELEPOSLANSTVO O PRILOGU NJEMAČKE DRŽAVNE TELEVIZIJE:

“Najoštrije osuđujemo optužbe ZDF-a o odgovornosti Hrvatske za genocid, želi se sabotirati dogovor o formiranju vlasti u BiH”

-Osvrćući se na satiričnu emisiju ZDF-a u kojoj se, između ostalog, iznose tvrdnje o odgovornosti Hrvatske za genocid, najoštrije osuđujemo ove revizionističke optužbe i lažne vijesti, priopćilo je na Twitteru Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Inače, Zweites Deutsches Fernsehen, ZDF, je javni televizijski kanal u Njemačkoj sa sjedištem u Mainzu.

Hrvatsko veleposlanstvo u Njemačkoj istaknulo je kako se čini da su ove tvrdnje rezultat napada etno-nacionalističkih lobističkih krugova na OHR koji imaju za cilj potkopati razumijevanje između 3 konstitutivna naroda u BiH i sabotirati formiranje vlasti u zemlji.

“Unatoč satiri, takve neistine su neprihvatljive za Hrvatsku, državu članicu EU i NATO koja je potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma”, piše na Twitteru hrvatsko veleposlanstvo u Njemačkoj te dodaje da Hrvatska snažno zagovara europski i NATO put BiH upravo da bi se oslabili upravo takvi ekstremistički glasovi.

 Podsjećamo, Jan Böhmermann se u izdanju satiričnog ZDF-ovog Magazin Royale pozabavio profilom Christiana Schmidta (nekadašnjeg njemačkog ministra poljoprivrede) osvrćući se na njegovu današnju funkciju visokog predstavnika u BiH suoptuživši tom prilikom Republiku Hrvatsku za počinjenje genocida u BiH.

„Na toj funkciji on je prvenstveno zadužen za osiguravanje mira u zemlji koja je bila teško pogođena ratom 1990-ih. Ni 30 godina kasnije tamo i dalje nema mira, jer se srpski i hrvatski nacionalisti, upravo oni koju tijekom rata počinili genocid, i dalje bore za Veliku Hrvatsku, odnosno Veliku Srbiju“, piše portal Frankfurter Rundschau (FR), citirajući autora i voditelja emisije Jana Böhmermanna.

„Dakle, nije lak zadatak raditi za demokratsku i ustavnu Bosnu i Hercegovinu. Ali u tome bi, kako Bohmermann navodi, mogle pomoći „Bonske ovlasti” ili „Bonn Powers”.

Bonske ovlasti su inspirirale Böhmermanna da pretvori Christiana Schmidta u superheroja i akcijsku figuru po ugledu na likove iz 90-ih, poput “Power Rangers”, piše dalje.

Na tom herojskom putovanju Christian Schmidt bi, kako se navodi, „kao visoki predstavnik, trebao očuvati mir i nadgledati zemlju na putu ka demokraciji i vladavini prava – protiv nacionalistkinja i nacionalista koji bi, kao prije skoro 30 godina, željeli da dijelove BiH učine dijelom svoje velike države. To nije lak zadatak.”

Böhmermann je u ZDF-ovom Magazin Royale naveo kako Ured visokog predstavnika u BiH „ima previše prava i premalo legitimiteta.

„Na poziciji visokog predstavnika, Christian Schmidt je prihvatio običaj CSU-a da njeguje kontroverzna prijateljstva. Ubrzo nakon početka mandata susreo se s hrvatskim političarem Draganom Čovićem, za kojeg se sumnja da je tijekom rata za rad angažirao prisilne radnike. Umjesto da kritizira paradu srpskih nacionalista (obilježavanje Dana Republike Srpske), kojoj je prisustvovao i Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Schmidt je kritiziraoizvještavanje bosanskohercegovačkih medija (bošnjačkih medija bliskih obavještajnim strukturama koji su objavilipovjerljive osobne podatke, op. hms)”

„U Bosni se već dugo kritizira Christian Schmidt a njegova promjena izbornog zakona „daje hrvatskim i srpskim nacionalistima nesrazmjeran uticaj”. Na dan održavanja posljednjih parlamentarnih izbora u BiH 2. listopada 2022. godine on je promijenio Izborni zakon od čega su „profitirali Čović i njegova stranka HDZ“, navedeno je u satiričnom magazinu.

Böhmermann Schmidta naziva „Franačkim budalastim propovjednikom koji nas (Njemačku) sramoti u Bosni”, nazivajući Bosnu i Hercegovinu uporno Bosnom.

O ovom prilogu ZDF-a euforično su zadnjih dana izvještavali pojedini sarajevski mediji./R. I./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img