Najopsežnija optužnica protiv automafije u BiH, evo protiv koga

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je do sada najopsežniju optužnicu protiv organizirane kriminalne grupe, čiji se pripadnici terete za organizirani kriminal u vezi s krađama automobila, krijumčarenjem i daljom prodajom, izmjenom identifikacijskih oznaka, iznuđivanjem otkupa ili rastavljanjem u dijelove za dalju prodaju, uglavnom skupocjenih motornih vozila, ukradenih od građana u Sarajevskoj županiji, Istočnom Sarajevu i drugim krajevima BiH, piše Klix.ba.

Optuženi pripadnici organizirane kriminalne grupe, dolaze iz oba bh. entiteta, a istraga u ovom predmetu vođena je duže vremensko razdoblje u suradnji s policijskim službenicima SIPA-e, MUP-a RS, a poseban doprinos u provođenju istrage i prikupljanju dokaza dali su policijski službenici MUP-a SŽ i Granične policije BiH.

Tijekom istrage su prikupljeni dokazi da su optuženi djelovali po točno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama tzv. automafije, te su duže vremensko razdoblje, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radio-stanice podešene na policijske frekvencije, kako bi pratili kretanja policije, vršili krađe putničkih motornih vozila veće vrijednosti, najčešće na području Sarajevske županije, Istočnog Sarajeva, Tuzlanske županije i Zapadne Hercegovine, te prema prikupljenim dokazima počinili krađu najmenje oko 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže iznos od više milijuna KM.

Nakon krađe vršeno je skrivanje vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca i drugih mjesta, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila od kojih bi bio iznuđivan otkup, te ako on ne bi bio realiziran vršeno je krivotvorenje dokumentacije te krijumčarenje i daljnja prodaja vozila u BiH ili zemljama regije ili njihovo rastavljanje i prodaja u dijelovima.

U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila, pokušaja otkupa i ostale nezakonite radnje u više od 200 pojedinačnih slučajeva, koji se stavljaju na teret optuženima.

Na ovaj način nanesena je velika šteta građanima BiH koji su vlasnici ukradenih vozila, a koji su oštećeni za velike iznose, kao i šteta pravnim subjektima koji se bave osiguranjem vozila i imovine.

Ovom istragom Tužiteljstva i partnerskih i sigurnosnih agencija zasigurno je spriječeno izvršenje većeg broja kaznenih djela, a borba protiv struktura autokriminal vrlo je bitna s aspekta sigurnosti građana i vladavine prava jer se samo na području Sarajevske županije u prosjeku evidentiraju dvije krađe automobila skoro svakog dana.

Navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optuženi su:

1. Cicović Danilo, rođen 1977. godine u Sarajevu 2. Krsmanović Vladimir, zv.Krša, rođen 1978. godine u Sokocu, 3. Trifković Marko, zv. Žižan, rođen 1978. godine u Sarajevu, 4. Trifković Srećko, rođen 1985. godine u Sarajevu, 5. Mandić Srećko, rođen 1983. godine u Sarajevu 6. Dakić Slaven, zv. Žućo, rođen 1988. godine u Sarajevu, 7. Petrović Tomislav, zv. Tomo, rođen 1988. godine u Sarajevu, 8. Milinković Njegoslav, zv. Ljutan, rođen 1983. godine u Sarajevu, 9. Košarac Bojan, zv. Čavra, rođen 1991. godine u Sarajevu, 10. Mandal Enis, rođen 1983. godine u Skoplju, 11. Pajić Miroslav, rođen 1988. godine u Sarajevu, 12. Pajić Sreto, zv. Srećko, rođen 1991. godine u Sarajevu, 13. Ninković Davor, zv. Čupo, rođen 1980. godine u Sarajevu, 14. Markić Jozo, rođen 1983. godine u Mostaru, 15. Purković Puniša, zv. Puki, rođen 1964. godine u Sarajevu, 16. Vasković Dalibor, zv. Dado, rođen 1980. godine u Sarajevu, 17. Škobo Miroslav, zv. Miki, rođen 1983. godine u Sarajevu, 18. Brkić Mirsad, zv. Miki, rođen 1964. godine u Sarajevu, 19. Mirjanić Zoran, zv. Sušika, rođen 1981. godine u Sokocu, 20. Stašević Bojan, zv. Staša, rođen 1982. godine u Sokocu, 21. Mirković Milorad, zv. Miko, rođen 1989. godine u Sarajevu, 22. Čobović Zoran, zv. Čobo, rođen 1979. godine u Sarajevu, 23. Radić Nikola, rođen 1988. godine u Sarajevu, 24. Gordić Branislav, zv. Ćelo, rođen 1966. godine u Sokocu, 25. Čepo Miroslav, rođen 1966. godine, u Grudama, 26. Nižić Goran, zv. Arafat, rođen 1978. godine u Ljubuškom,

27. Vukoja Ferdo, rođen 1974. godine u Grudama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH./HMS/

Najnovije

NEOVISNO O REZULTATIMA LOKALNIH IZBORA

Zašto je Mostar glavni grad Hrvata u BiH i zašto će to i ostati?

Sa 105.797 stanovnika Mostar je središte Hercegovine, jedan od većih gradova u BiH, jedini višenacionalni grad u zemlji, ali i glavni grad Hrvata u...