Najmanji granični prijelaz na svijetu: Možete ga i preskočiti

Granični prijelazi općenito ne zvuče kao najromantičnija mjesta na svijetu, osim ako se ne zateknete na prijelazu iz Španjolske u Portugal ili obrnuto.

Portugal i Španjolsku povezuje samo mali most duljine tri metra i širine oko metar i pol, takozvani El Marco. Zahvaljujući svojoj malenkosti nosi titulu najkraćeg međunarodnog mosta na svijetu, piše Punkufer.hr.

Izgradili su ga radnici s obje strane novcem Europske Unije jer je prijašnje improvizirane mostove znala odnijeti rijeka. Kako je malen i drven, nije pogodan za automobile već samo pješake i bicikliste. Ono što ga čini dodatno upečatljivim su njegov izgled i okoliš u kojem se nalazi.

Mjesto izgleda kao iz bajke: gdje prestaju kamene i bijele kućice nalik mediteranskima, počinje puteljak u šumu i odjednom se nalazite na ovom minijaturnom drvenom mostu koji kroz zelenilo prolazi iznad rječice.

U ljetnim mjesecima, kada voda presuši, ova rijeka postaje toliko skromna da vam ni ne treba most – možete ju jednostavno preskočiti.

Donedavno mosta nije ni bilo. Seljaci s obje strane koristili su daske da bi prešli preko, a za pojam granice nisu previše marili. Štoviše, šverc-komerc ovdje je bio dio svakodnevice. Ujutro iz Portugala stiže dobra kava, a navečer iz Španjolske lokalno vino. Kada je Schengenskim ugovorom to konačno i dozvoljeno, ovi nisu ni primijetili razliku.

Jedina “moderna” promjena je sustav označavanja. Tako danas na španjolskoj strani imate kamen na podu sa slovom E koji označava Španjolsku, a s portugalske strane kamen s oznakom P. No, s obzirom da ovdje gotovo pa i nema turista, riječ je o udovoljavanju formi, piše Punkufer.

Most El Marco se u mjestu La Codosera, oko dva i pol sata vožnje od Lisabona. Dio je Parka prirode Serra de Sao Mamede pa nije loše svratiti i ovdje ako se već tu zateknete. Priroda će vas oduševiti, a možda u daljini ugledate i kojeg dabra, risa ili vuka./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SJEDNICA VIJEĆA ZA VANJSKU POLITIKU EU

GRLIĆ RADMAN: Zabrinuti smo zbog najnovijeg razvoja događaja u BiH, nema konsenzusa oko Izbornog zakona

U Luksemburgu su se okupili ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije. Teme su mnogobrojne - od Afganistana preko klimatskih promjena do zapadnog Balkana. Ministar...