Najavljen prosvjed u Srbiji zbog oslobađanja četvorke optužene za ubojstvo novinara i urednika Slavka Ćuruvije

Ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije, koje je naručila i organizirala država, ostaje nekažnjen zločin 25 godina nakon što je počinjen i devet godina od početka suđenja, objavila je Zaklada Slavko Ćuruvija i pozvala na prosvjed ispred Žalbenog suda u Beogradu koji je optužene oslobodio krivnje.

Žalbeni sud u Beogradu je u petak oslobodio četvoricu osuđenih za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. nakon što je niži sud pripadnike nekadašnje srbijanske tajne službe dvaput proglasio krivima i osudio na 100 godina zatvora.

Zaklada koja nosi ime ubijenog novinara rekla je da odluka suda znači da se “pravosuđe predalo pred silom”.

Četvorica optuženih za ubojstvo

Ćuruvija, novinar i vlasnik listova Dnevni telegraf i Europljanin ubijen je s više hitaca 11. travnja 1999. Za to ubojstvo su tek 2015. optuženi tadašnji šef tajne službe Radomir Marković i trojica visokih dužnosnika službe Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Žalbeni sud je ocijenio kako nema neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili krivnju Markovića, Radonjića, Kuraka i Romića.

Takva sudska odluka potaknula je osude novinarskih udruga, građanskih pokreta i civilnog društva u Srbiji, regiji i svijetu, uz ocjene da je to udarac na slobodu medija u Srbiji te dodatna nesigurnost za novinare koji su u svom poslu često meta napada, prijetnji, pa i otvorenog nasilja.

Predsjednik Povjerenstva za istraživanje ubojstava novinara Veran Matić je odluku o oslobađanju optuženih za ubojstvo okarakterizirao kao “veliki poraz pravne države i demokracije” te odsustvo namjere da se kazni nasilje nad novinarima.

Podsjetivši da u svijetu više od 85 posto slučajeva ubojstava novinara ostaje nerazriješeno i nekažnjeno, Matić je konstatirao da će odluka suda imati “trajne posljedice jer utvrđuje da je najjeftiniji oblik cenzure – ubojstvo novinara”.

“Presuda šalje jezivu poruku”

Gulnoza Said, predstavnica Povjerenstva za zaštitu novinara, upozorila je da presuda šalje “jezivu poruku” u Srbiji da ubojstva novinara prolaze nekažnjeno.

Predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever presudu vidi kao “strašan udar na novinare i medijsku zajednicu u Srbiji”, ali i na “demokraciju i vladavinu prava”.

“Ovom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi rješavati slučajeve ubojstva novinara. Također, novinarima se šalje poruka da ih država neće zaštititi”, napisala je Sever na društvenoj mreži X.

“Pravda za novinare je ključna za slobodu medija”

Presudu “razočaravajućom” za srpsko društvo i novinarsku zajednicu vide i Reporteri bez granica, Koalicija za slobodu medija i regionalna balkanska mreža SafeJournalist, koja okuplja više od 6000 medijskih djelatnika diljem bivše Jugoslavije.

“Pravda za novinare je ključna za slobodu medija i društvo vladavine zakona”, poručio je Odjel za slobodu medija pri OESS-u.

State department: Odluka suda je obeshrabrujuća

Oglasio se i State department, ocijenivši odluku suda kao “obeshrabrujuću”.

“Obeshrabrujuće je vidjeti da pravda i odgovornost za ubojice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegova ubojstva. Tužan dan za novinarstvo”, navedeno je u pisanom odgovoru američke vlade na upit Glasa Amerike.

Zaklada Slavko Ćuruvija pozvala je na prosvjedni skup koji će se održati sutra./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img