NAJAVILI SMJENU DIREKTORA TOPLANA Sarajevski političari tvrde da nisu znali da je Zornić osuđen za ratne zločine nad Hrvatima i Srbima

Predstavnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Sarajevskoj županiji izjavili su danas kako nisu znali da je Enver Zornić kojeg je na prijedlog SDP BiH za direktora poduzeća Toplane Sarajevo imenovala županijska vlada, te najavili, ukoliko se to pokaže točnim da će biti smijenjen, javlja HMS.

“Nikada ne bismo došli u situaciju da nekoga tko je optužen za ratne zločine imenujemo, još ako postoji presuda, mislimo da nikome nije u posljednjoj misli to, ako se pokaže da je ovo istina, nema nikakve dvojbe, odmah ide smjena Envera Zornića”, izjavio je Igor Stojanović iz SDP BiH, za N1.

“Nismo radili provjere za ratne zločine, onoga trenutka kada se to provjeri, naravno da ćemo reagovati…Ako sam ne odstupi, bit će smijenjen”, izjavio je Edin Forto, premijer SŽ.

Ukoliko navedena informacija bude točna, i potpredsjednici SDP-a Lana Prlić i Vojin Mijatović tražit će hitnu smjenu Zornića.

“Spreman sam iz moralnih razloga podnijeti i osobno ostavku na mjesto potpredsjednika SDP BiH, iako nisam ni na koji način sudjelovao u donošenju odluke oko imenovanja dotičnog”, kazao je Mijatović.

Prvi čovjek ove stranke kaže da nema tolerancije prema ratnim zločincima. Mišljenje dijele i drugi bh. političari.

“Ukoliko se informacije objavljene u medijima potvrde kao istinite, zatražit ću od Envera Zornića da podnese ostavku ili njegovu smjenu s pozicije generalnog direktora Toplana, a Enver Zornić će također biti isključen iz SDP-a BiH”, kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

“Ukoliko su točni navodi za direktora toplana, odmah je reagirao Mašić, vidio sam da to istražuje, to je sramota da bude imenovan čovjek osuđen za ratne zločine”, kazao je Elmedin Konaković.

Aktualna vlada Sarajevske županije postavila je ranije ovog mjeseca za direktora javnog poduzeća Toplane Envera Zornića, ratnog zapovjednika tzv. Armije Bosne i Hercegovine.

Enver Zornić inače je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog organiziranja ubojstava civila hrvatske i srpske nacionalnosti, objavio je u srijedu sarajevski portal Žurnal.

Evnera Zornića je navodno predložio SDP BiH, stranka koja je, zajedno s pet drugih stranaka ljevice i centra, na vlasti u Sarajevskoj županiji od posljednjih izbora provedenih u listopadu 2018.

Presudom Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz kolovoza 1993. Zornić i još šestorica pripadnika Amrije BiH proglašeni su krivim za ubojstva i pljačku civila koji su živjeli u gradu koji je tada bio pod opsadom srpskih snaga i zajedno osuđeni na više od 54 godine zatvora.

– Eto, sad ste pročitali, bio je jedini komentar kojega je aktualni direktor sarajevskih Toplana imao kada ga je novinar Žurnala suočio s presudom u kojoj su jasno navedeni Zornićevi osobni podaci.

Sam Zornić osuđen je na deset godina i dva mjeseca zatvora, a sud je procijenio kako su on te Izet Tinjak, Mirsad Ašanija, Amir Husić, Enver Džanko, Džemal Hrustanović i Ismet Tinjak odgovorni za ciljana ubojstva većeg broja civila, uključujući Josipa Gogalu koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun te član HDZ BiH.

Gogalu su zarobili te potom ubili jer je on prosvjedovao zbog činjenice da su Zornićevi suborci, tada pod znakovljem vojne policije Armije BiH, ranije odveli i ubili Jovana Popovića, koji je stanovao u istom stubišnom ulazu kao i Gogala.

Obojica su likvidirana metkom u glavu, a svjedoci su tvrdili kako je Josip Gogala zlostavljan prije nego što je ubijen.

Njegov stan su nakon toga Zornićevi vojni policajci opljačkali.

U sudskoj presudi navedeno je kako su Zornić i ostali proglašeni krivim i za brutalno ubojstvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela zapalili nakon što su ih likvidirali.

Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravomoćno osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu. Jedina restrikcija koja se na takve osobe primjenjuje je da ne mogu glasovati na izborima dok su na izdržavanju kazne, no zato se po izlasku iz zatvora mogu bez zapreka natjecati za različite pozicije u vlasti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MISTERIOZNO SAMOUBOJSTVO U BANJA LUCI

Ispalio sebi dva metka u glavu

D. T. (49) iz Banja Luke, koji je jučer pronađen mrtav u ulici Milana Radmana, izvršio je samoubojstvo ispalivši sam sebi dva metka u...