IZ PRVE RUKE O TURISTIČKOJ SEZONI

KREŠIĆ: Najave su za sada jako loše, bez otvaranja granica i aerodroma turizma nećemo imati

Što možemo očekivati od ovogodišnje glavne turističke sezone, hoće li pokriti gubitke u turizmu u predsezoni izazvane pandemijom koronavirusa? Koliko će u sanaciji tih gubitaka pomoći „korona zakoni“ usvojeni na federalnoj i županijskoj razini? O ovim i drugim temama za emisiju „Iz prve ruke“ koja se emitira u programu Televizije Herceg Bosne govorili su Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klastera „Hercegovina“ i Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neuma, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Primorac kaže da je ovogodišnja turistička sezona jako neobična te da se ni s čime viđenim i doživljenim ne može uspoređivati.

-Po prirodi sam uvijek optimističan pa ću i sada reći da sam umjereni optimist i da ćemo barem jedan dio ovoga izvući, a u odnosu na ono što smo planirali to zaista neće biti ni blizu, sukladno našim planovima i očekivanjima za ovu godinu, rekao je Primorac polažući nade u otvaranje granica i početak rada zračnih luka u većem kapacitetu.

Krešić kaže da predviđanja nisu nimalo optimistična te da su gotovo sve rezervacije smještaja u Neumu otkazane i za srpanj.

„Dobre stvari su što su se svi europski turoperatori s naših najvećih emitivnih tržišta spremni pokrenuti i dovesti nam goste. Međutim, velika je neizvjesnost oko granica, a ljudi u Poljskoj ili Sloveniji koje su naša najjača tržišta još ne znaju smiju li putovati u BiH. Treba raditi na tome da se granice otvore i da mi možemo normalno funkcionirati i raditi“, rekao je Krešić poslavši ozbiljno upozorenje koje se tiče nužnosti otvaranja granica:

-Najave su za sada jako loše, sve je s inozemnih tržišta stornirano. Znamo da su u Neumu, u hotelima, devedeset posto hotelski gosti. Jednostavno, bez otvaranja granica i aerodroma mi turizma nećemo imati, istaknuo je Krešić.

Predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neuma smatra da problem stvaraju i vlasti država koji su najveće emitivna tržišta u Neumu (Slovenija, Poljska, Francuska Njemačka) jer opstruiraju odlaske vlastitih građana u druge države. Mišljenja je da pridržavanje epidemioloških mjera neće biti problem te da će eventualni gosti u Neumu čak imati ugodniji odmor zbog poštivanja socijalne distance i izbjegavanja velikih okupljanja na jednom mjestu.

Primorac je također istaknuo da se u većini europskih zemalja vodi antikampanja te stimulira ostanak i  trošenje novca u vlastitim zemljama.

-Mi u kontinentalnom dijelu Hercegovine (izuzev Neuma, op.) zaista ovisimo od toga hoće li proraditi zračne luke te kakvo će biti stanja u Turskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Poljskoj, a Italiju smo po svemu sudeći za ovu godinu izgubili jer su gosti iz Italije dolaske otkazali za cijelu godinu, rekao je Primorac pojašnjavajući da su, barem za sada, vijesti za ostatak Hercegovine nešto optimističnije nego za Neum jer dolasci nakon šestog mjeseca nisu otkazani, što ne znači da tako neće biti sutra.

Predsjednik Turističkog klastera „Hercegovina“ postavlja pitanje kolika je platežna moć domaćih gostiju te koliko je uopće turistički sektor okrenut ka domaćim gostima.

-Moramo početi cijeniti domaćeg gosta pa i u kontekstu činjenice da tekuću likvidnost moramo očuvati na način da imamo nekakvu potrošnju, barem približno onakvu kakvu smo do sada imali u svojim ugostiteljskim objektima, rekao je Primorac./R. I./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img