NAFTNI KOMITET U BiH: Najavljen rast cijena goriva u BiH

Naftni Komitet u BiH, prateći posljednje događaje i rast cijena sirove nafte uslijed napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji, upozorava da će se globalni trendovi odraziti i na tržište naftnih derivata Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz ovog udruženja.

“Naime, nakon napada dronovima na dva naftna postrojenja kompanije Saudi Aramco u Saudijskoj Arabiji uslijedilo je priopćenje saudijskog Ministarstva energetike da se privremeno prekida proizvodnja na dvije pogođene lokacije. Najveća saudijska naftna kompanija je tako smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je skoro polovina cjelokupne proizvodnje Saudijske Arabije, odnosno pet posto ukupne svjetske proizvodnje. Ovo je uzrokovalo značajan šok na tržištu i rast cijena sirove nafte početkom trgovanja na svjetskim burzama u ponedjeljak. Uzimajući u obzir da Bosna i Hercegovina nije implementirala mjere iz Direktive EU 2009/119/EC, čiji je cilj osiguranje dostupnosti nafte u slučaju krize, a koje se tiču obveze držanja rezerve nafte i naftnih derivata, u količini minimalno 90 dana prosječnog neto uvoza ili 61 dana prosječne dnevne potrošnje, regulatori tržišta nemaju mogućnost utjecati na predstojeći rast cijena kao posljedice globalnog rasta cijena sirove nafte”, navode.

S druge strane, poručuju, distributeri ne mogu utjecati na cijenu sirove nafte na globalnom tržištu, odnosno cijenu po kojoj se rafinerije o kojima ovise opskrbljuju ovom sirovinom, te posljedično nemaju značajan utjecaj ni na veleprodajnu i maloprodajnu cijenu na BiH tržištu naftnih derivata.

“Naftni komitet u BiH izražava nadu da rast cijena na tržištu neće potrajati, te da će u kratkom vremenskom roku doći do stabilizacije globalnog tržišta sirove nafte, a posljedično i maloprodajnog tržišta naftnim derivatima u BiH. Ovim putem pozivamo sve relevantne institucije da, u cilju izbjegavanja sličnih situacija u budućnosti, zajedničkim snagama napravimo nove napore koje bi za cilj imale implementaciju mjera iz Direktive EU 2009/119/EC”, stoji u priopćenju Udruge Naftni Komitet u BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U prometnoj nesreći ozlijeđene dvije osobe

Dvije osobe su ozlijeđene u prometnoj nesreći na magistralnom putu Zvornik-Bijeljina u mjestu Tabanci, priopćeno je danas iz Policijske uprave Zvornik.Ozlijeđeni su žena čiji...