Sve vijesti

ZBOG PADA TRAŽNJE

Nafta pojeftinila treći tjedan zaredom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 4,1 posto, na 81,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,2 posto, na 77,17 dolara.

Pad cijena treći tjedan zaredom posljedica je zabrinutosti trgovaca zbog naznaka slabljenja potražnje u SAD i Kini, najvećim svjetskim potrošačima ‘crnog zlata’.

Zalihe u SAD porasle su prije tjedan dana za gotovo 13 milijuna barela, a američka vlada poručila je kako, prema novim procjenama, očekuje pad potrošnje u ovoj godini za 300 tisuća barela dnevno, dok je donedavno očekivala rast za 100 tisuća barela.

S druge strane, kineski uvoz nafte snažno je porastao u listopadu. No, trgovce je zabrinula vijest da su rafinerije u najvećem kupcu sirove nafte u svijetu zatražile od najvećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije manje nafte za prosinac.

– Strah od poremećaja proizvodnje na Bliskom istoku zbog sukoba Izraela i Hamasa ustupio je mjesto zabrinutosti za potražnju – pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Trgovce zabrinjava i usporavanje rasta najvećih zapadnih gospodarstava, s obzirom da središnje banke povišenim kamatnim stopama nastoje suzbiti inflaciju, prenosi SEEbiz./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...