Sve vijesti

HNK Mostar

Nadležne institucije u BiH bile upozorene 6 dana prije poplava

Meteorolozi u Federalnom hidrometeorološkom zavodu i Republičkom hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske prognozirali su obilne, iznad prosječne padaline koje su se u Bosni i Hercegovini dogodile sredinom svibnja, a koje su uzrokovale povećanje razine vodostaja te plavljenje 78 općina u BiH.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić u razgovoru za Agenciju Fena kazao je kako je narančasti i crveni meteoalarm, koji obavještava širu javnost, bio upaljen i ukazivao je na to da će u sljedećem razdoblju biti obilnije padavine.

– To znači da su vremenske prilike opasne po život ljudi, pojasnio je Bijedić.

Ova institucija šalje ta upozorenja svim nadležnim institucijama i institucijama koje su izrazile potrebu za takvim podacima.

– Upozorenja šaljemo Operativno-komunikacijskom centru 112 Ministarstva sigurnosti BiH, Federalnoj upravi Civilne zaštite te Agenciji za vodno područje rijeke Save i Agenciji za vodno područje Jadranskog mora, kazao je Bijedić.

Ovim institucijama se svakodnevno šalje vremenska prognoza kao i eventualna upozorenja, pali se meteoalarm i tada je Federalni hidrometeorološki zavod predvidio obilne padavine u sjevernoj i sjeveroistočnoj BiH.

Bijedić tvrdi da je 13. svibnja u jutarnjim satima uključen meteoalarm i upućeno upozorenje nadležnim institucijama.

– Do prvog udarnog plavnog vala najmanje 24 sata ranije uputili smo upozorenje za Sarajevo, a nizvodno i 48 sati ranije, pojasnio je Bijedić.

Govoreći o meteoalarmu, Bijedić ističe kako je to europski projekt koji su zajednički realizirali Federalni hidrometeorološki zavod i Republički hidrometeorološki zavod RS-a te je BiH u europskoj karti meteoalarma.

Dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Duško Rudan, također, je kazao da je ovaj zavod još 9. svibnja, petak, prognozirao iznad prosječne obilne padaline u sljedećem tjednu.

U razgovoru za Agenciju Fena Rudan naglašava kako je ovaj zavod u narednim danima potom slao svakodnevno izvanredne biltene Republičkoj upravi Civilne zaštite, Ministarstvu poljoprivrede RS-a i svim drugim korisnicima.

– Sredinom svibnja bilo je svakodnevnih najava za obilne kiše. Sve je nagovještavalo da će biti poplava jer je zemljište bilo zasićeno, rijeke su primile mnogo vode. Stoga su obilne kiše bile najavljene šest dana ranije, rekao je Rudan.

Sredinom svibnja Bosnu i Hercegovinu pogodile su nezapamćene padaline koje su, prema preliminarnim procjenama Svjetske banke nanijele štetu koja doseže između pet i 10 posto godišnjeg bruto društvenog proizvoda (GDP), odnosno one bi mogle dosegnuti iznos i do 1,7 milijardi dolara.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u srijedu je kazao da je izvjesno da oko 100.000 kuća treba obnovu, da je uništeno oko 250 škola, bolnica i sličnih ustanova, da je poplavama pogođeno 78 općina te da je trenutačno više od 20.000 ljudi izvan svojih domova, od čega je njih oko 1.400 u kolektivnim centrima.

Trenutno je praktično zatvoreno i najmanje 15.000 radnih mjesta u proizvodnim pogonima oštećenim ili uništenim u poplavama./Fena/HMS/

Najnovije