Načelnik Srebrenice: Žrtve genocida pozivaju nas da budemo u njihovoj blizini

Na ovom, za nas svetom mjestu gdje je dosad vječni smiraj našlo 6.066 žrtava: djece, žena, staraca i branitelja Srebrenice i Podrinja, danas će nakon klanjanja dženaze-namaza vječni smiraj naći još 175 žrtava najvećeg zločina u Europi iz druge polovice 20. stoljeća.

Nažalost, ovo neće biti kraj našeg traganja za žrtvama genocida iz Srebrenice i Podrinja, jer njih još oko 2.000 je negdje u skrivenim masovnim grobnicama širom Podrinja, odnosno današnje Republike Srpske, rekao je u svom obraćanju na obilježavanju 11. srpnja 1995. godine, 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukopu žrtava iz srpnja 1995. godine Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora i načelnik Općine Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas smo puni tuge, naviru nam sjećanja na naše žrtve. Prošlost ne možemo zaboraviti niti promijeniti, ali ona nas mora opominjati na sadašnjost i budućnost. Mi znamo da su tisuće nevinih postali žrtve genocida samo zato što su bili odani svom zavičaju, kulturi, vjeri i svojim običajima”, naveo je Duraković.

On je istakao da su “oni bili žrtve monstruoznog nacionalizma, te da je to politika čiji akteri žele moć i dominaciju nad drugim i drugačijim”.

“Radi takvih ciljeva, u ekstremnim slučajevima posežu za progonom, etničkim čišćenjem i genocidom. Zato ovo mezarje moramo shvatiti kao opomenu, zavjet i poruku za budućnost. Zlo se nikada ne zaboravlja, mnogi će teško i oprostiti, ali radi sadašnjosti i perspektive budućih naraštaja svako zlo svima mora biti opomena i pouka da budućnost možemo graditi samo u miru i suradnji s drugima”, naglasio je Duraković.

Predsjednik Organizacionog odbora i načelnik Općine Srebrenica poručio je kako mezarje u Potočarima Bošnjacima “mora biti zavjet da se vrate i održe u Srebrenici i Podrinju”.

Ukoliko u miru “okrenemo leđa našem zavičaju”, naglasio je Duraković, “izdali bi ideale ovih nevinih žrtava”.

“Dopustili bi da se u miru ispune ciljevi genocidne ideologije i pokušaja našeg uništenja. Ovo mezarje jeste smiraj žrtvama, ali i poziv da budemo u njihovoj blizini. Devetnaest je godina od genocida u Srebrenici, kreatori su ga pokušali sakriti i negirati, negiraju ga i danas. Pokušavaju žrtvama manipulirati”, naglasio je Duraković.

On je istakao kako su genocid u Srebrenici i ovi mezari u Potočarima, unatoč pokušaju minimiziranja, dobili planetarnu pažnju. To je, naveo je, utvrđeno sudskim presudama. Ujedinjene nacije i sve značajnije svjetske sile, naveo je Duraković, donijele su rezoluciju o Srebrenici i osudile genocid.

“Mi cijenimo njihov trud da istina o Srebrenici postane dio istine čovječanstva, ali smo nesretni što imamo više podrške iz svijeta, nego u vlastitoj državi, posebno u ovom entitetu. Naš povratak ovdje, dokaz je da nisu ostvareni ciljevi genocida. Ali, radi ovih bijelih nišana kojima danas odajemo počast, pozivam vas da zajedno ponovo gradimo i izgradimo Srebrenicu. Mi tražimo kazne za zločince, pravdu i pravo za preživjele”, naveo je Duraković.

Životom i opstankom na ovim prostorima, poručio je Duraković, “štitimo naše i dostojanstvo nevinih bošnjačkih žrtava genocida”. To je, naglasio je Duraković, “naš dug prema njima i obveza prema mlađim generacijama”.

“U tome moramo istrajati. Svima nama, a posebno obiteljima ubijenih želim mnogo sabura i strpljenja, a žrtvama neka je vječni rahmet”, poručio je u svom obraćanju u Potočarima okupljenim majkama, očevima, sinovima, kćerima, sestrama i braći najboljih sinova Srebrenice i Podrinja, Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora i načelnik Općtine Srebrenica./AA/HMS/

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...