CRNA GORA

Na snagu stupaju strože mjere, u kafiće i restorane samo uz covid-potvrdu ili test

U kafiće i restorane u Crnoj Gori od ponoći će se moći ući jedino uz potvrdu o cijepljenju, negativan PCR test, brzi antigenski test ili potvrdu da je gost prebolio covid-19 u posljednjih pola godine, odluka je koju su crnogorske zdravstvene vlasti objavile u petak.

Isti uvjeti važe i za ulazak u noćne klubove i diskoteke bez obzira na to rade li na otvorenom ili u zatvorenom, dok svi zaposleni u ugostiteljskim objektima moraju ispunjavati jedan od ovih uvjeta.

Crna Gora je prošlog tjedna zabranila rad noćnih klubova nakon što je broj oboljelih od koronavirusa naglo porastao. Ta zemlja posljednja tri dana ponovno bilježi blizu 150 oboljelih dnevno, od kojih je u prosjeku 10 posto turista.

Od oko 1100 oboljelih u Crnoj Gori skoro trećina je u Budvi, gradu koji nazivaju crnogorskom prijestolnicom turizma. Crnogorske granice od početka godine otvorene su za turiste iz EU i s istočnoeuropskog tržišta, pa ta zemlja bilježi značajan posjet turista, koji premašuje očekivanja vlade te zemlje.

Delta soj još nije potvrđen

Novi delta soj još uvijek nije potvrđen u Crnoj Gori, ali, kako je priopćeno iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, vjeruje se da je prisutan te se čekaju nalazi uzoraka koji su poslani u inozemstvo na analizu jer Crna Gora nema laboratorije koji bi mogli potvrditi njegovo prisustvo.

Crna Gora je do sada potpuno imunizirala oko 37 posto odraslih. Prema analizi tamošnjih epidemiologa, od blizu 10 tisuća Crnogoraca koji su se zarazili koronavirusom od 1. travnja, njih 98 posto nije bilo cijepljeno s dvije doze cjepiva, dok se njih 770 inficiralo između prve i druge doze cjepiva.

Cijepljenje u Crnoj Gori počelo je krajem veljače ruskim cjepivima koja je Podgorici donirao Beograd, da bi kasnije u ožujku u tu zemlju stigli deseci tisuća kineskog Sinopharma i britansko-švedskog AstraZenecinog cjepiva, koje je nabavljeno kroz Covax program EU, te oko 40 tisuća Pfizer cjepiva, koje je EU donirala Crnoj Gori.

U naredna dva mjeseca, kako je najavljeno, u Crnu Goru postupno će stići novih 150 tisuća doza Pfizer cjepiva.

Crna Gore je početkom godine bila u vrhu liste zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva i novozaraženih. Prvih dana ožujka crnogorske zdravstvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet tjedana i koje su dale rezultat. Sredinom travnja počelo je ukidanje epidemioloških mjera, koje su potpuno liberalizirane početkom ljetne turističke sezone./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIROKI BRIJEG

Svoje stihove govorili pjesnici iz Širokog Brijega, Mostara, Rame, Ljubuškog, Posušja i Imotskoga

Posljednji od četiri književna susreta ovogodišnje manifestacije „Književna večer s književnicima s područja Županije Zapadnohercegovačke“, u organizaciji knjižnica ove županije, upriličena je u Narodnoj...