Sve vijesti

USRED SARAJEVA

Na SFF-u prikazan film “Heroji Halijarda” s četnicima kao pozitivcima, organizatori kažu da su zatečeni

U okviru programa Sarajevo Film Festivala danas je održan “CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija” na kojem je predstavljen srbijanski film Radoša Bajića “Heroji Halijarda”.

Promocija ovog filma veliki je propust organizatora 29. izdanja Sarajevo FIlm Festivala s obzirom da se u ovom filmskom ostvarenju četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu, piše Klix.ba.

Spasavanje savezničkih pilota izvedeno je u organizaciji američkog zrakoplovstva u suradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića, a trajalo je od kolovoza do prosinca 1944. godine.

O ovom projektu danas je u Sarajevu govorio Nedeljko Bajić, producent filma i direktor produkcije Constrast studios.

Autor filma Radoš Bajić je u ranijim izjavama govoreći o ovom filmu kazao da je “ovu priču iznio bosonogi srpski narod koji se u tom trenutku našao u najdramtičnijem razdoblju svoje povijesti, ostavljen u beznađu”.

“U tim i takvim uvjetima, srpski narod je pokazao svoju humanost, čovjekoljublje, dobročinstvo i herojstvo. Naš projekat zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo, već je priča duboko osobna i dana je iz vizure jedne srpske obitelji kroz čiju se sudbinu prelamaju ključni događaji tog vremena”, rekao je ranije Radoš Bajić.

U opisu filma se navodi da su “Heroji Halijarda” priča o tri brata Jovića i njihovoj obitelji, razapetoj između suprotstavljenih ideologija.

Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški nasljednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dvije strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji cijeli jedan narod odvode u sunovrat.

Četnici su u okviru ove operacije sudjelovali u spašavanju više od 500 savezničkih pilota, koje su Nijemci oborili iznad Jugoslavije.

Najveći broj pilota je evakuiran s improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine. U američkim vojnim krugovima ova spasilačka misija poznata je kao: Operation Halyard.

Igrani film “Heroji Halijarda” realiziran je uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina u suradnji s Ministarstvom obrane i Vojskom Srbije. Premijera filma planira se za jesen 2023.

U filmu se pojavljuje skoro stotinu srbijanskih i stranih glumaca među kojima su Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nenad Heraković, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković i drugi.

“Bilo kakav komentar je suvišan, i mi smo zatečeni. Taj programski slot je bio predviđen za predstavljanje budućih filmova i serija ove kompanije. Sve dalje u vezi ovog slučaja ćemo rješavati s ovom kompanijom, jer je prikazan sadržaj koji nije bio dogovoren”, rekla je za Klix.ba Andrijana Copf, PR Sarajevo Film Festivala./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

POTPREDSJEDNICA EPP

ZOVKO: Objektivno i činjenično se prisjećati zlodjela i žrtava totalitarnih režima, komunizma, nacizma i fašizma

Odbor za kulturu i obrazovanje usvojio je izvješće o europskoj povijesnoj svijesti. Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu...