Reketaški prijedlog Bakira Izetbegovića

Ukrade Mujo Mati auto, pa ga da Hasi. Sazna to Mate, pa nazove Hasu da mu vrati njegov auto. Može, veli Haso, ali ga moraš platiti. Tako slikovito izgleda kriminalni, rekataški prijedlog Bakira Izetbegovića Draganu Čoviću- da Hrvati moraju nešto dati da bi dobili legitimne predstavnike. To nešto znači da se odreknu ustavnih prava na suodlučivanje, kroz reduciranje ovlasti Federalnog doma naroda, na, isključivo, zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. O toj zaštiti VNI  bi, u konačnici, po uzoru na Republiku Srpsku, odlučivao Ustavni sud FBiH, kojim bi dominirale “probosanske snage”.

No, vratimo se krađi s početka teksta. Prije 20-tak godina Mujo Petritsch ukrao je Hrvatu Mati njegova ustavna prava i dao ih Bošnjaku Hasi da može izabrati jednu trećinu Hrvata u hrvatski klub Federalnog Doma naroda. I, pride propisao da je ta jedna trećina bošnjačkih Hrvata dovoljna, što je primjer bez presedana u svijetu, za izbor kompletne izvršne vlast u Federaciji BiH- zajedničkom hrvatsko-bošnjačkom entitetu. Petritsch Mujo omogućio je, kroz nametnuti Izborni zakon i da Bošnjak Haso može izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Tu bezobzirnu krađu ustavnih prava Hrvata poništio je Ustavni sud BiH. Usput, bez posljedica za počinitelja teškog kriminalnog dijela.

IZETBEGOVIĆ: Hrvati moraju nešto dati ako žele dobiti legitimne predstavnike

Izetbegović sada “velikodušno” nudi Hrvatima da će im, kroz izmjene Izbornog zakona, biti vraćeno ukradeno, omogućeno izabrati sve izaslanike u hrvatski klub Dom naroda, federalnog parlamenta, ali da ih se ništa ne pita. Poput reketaša koji od žrtve lopovluka traži da joj plati povratak ukradenog. Ili poslodavca koji radniku nudi posao, pod uvijetom da se odrekne plaće.

Jednakopravnost konstitutivnih naroda, temelj je Washingtonskog i Daytonskog sporazuma i njegovog Aneksa 4- Ustava BiH. Nadkrovljujuće ustavno načelo, kako je to ustvrdio Ustavni sud BiH, po apelaciji Bakirov oca Alije. Ma, koliko to sponzoru mudžahedina Šefikusu Džaferoviću izgledalo retrogradno. O tome nema pregovora, u nekoliko je navrata odgovorio lider HDZ BiH Dragan Čović na Izetbegovićev reketaški prijedlog.

No, Izetbegović je uporan. I dalje “nudi” ono na što Hrvati ne mogu pristati ni da su se bunike najeli- nudi im političko samoubojstvo. Kako bi hrvatsko-bošnjačku federaciju pretvorio u bošnjačko-bosansku, jer su oni, eto većina u FBiH. Zaboravlja da su i Hrvati bili većina u HR Herceg Bosni, pa su je založili, uložili u zajednički entitet. I u Washingtonu potpisali zajedničko, ravnopravno upravljanje tim entitetom. A u Daytonu to potvrdili. I potpisali. I hrvatski i bošnjački pregovarači.

Bakiru, međutim, ravnopravnost odavno više nije po volji. Ako je tako, rješenje je jednostavno. Predlagao ga je njegov mudri babo Alija 1993., na bošnjačkom kongresu- bošnjačka republika na prostoru kojeg je kontrolirala tzv. Armija RBiH. Da skratimo. Jedino mogući odgovor na Bakirov reketaški prijedlog glasi; ili zajednički entitet FBiH, kojim će ravnopravno upravljati izabrani predstavnici Hrvata i Bošnjaka, ili, brate, svatko sebi. Hrvati Herceg Bosni, a Bošnjaci Republici BiH, koja je zauzimala 25 posto teritorije BiH u trenutku potpisivanja Washingtonskog sporazuma. Treće nema./HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZA ONE KOJI NE ZNAJU ILI SE PRAVE LUDI

Tko su legitimni predstavnici i zbog čega bez legitimnog predstavljanja nema demokracije?

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako termin "legitimno predstavljanje" ne postoji na "Wikipediji i drugim mjestima", ali da tamo...