Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

NA PROSLAVI DANA RS Predstavljeno prvo oklopno vozilo proizvedeno u Republici Srpskoj

Foto: Nezavisne novine

Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci je danas promovirano i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj – “despot”, kompanije “Tehnički remont Bratunac” /TRB/.

Direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić izjavio je Srni da se radi o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB-u.

Prema njegovim riječima, od ideje do današnje promocije prošla je godina dana, a u razvoju vozila sudjelovalo je i Ministarstvo unutarnjih poslova Srpske.

“Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su sudjelovali u izradi `despota`, kao krune četvorogodišnjeg rada tvornice”, rekao je Ristić.

On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda – liniju za proizvodnju streljiva, stroj za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i “despota”.

Riječ je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namijenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije.

Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona.

“Despot” dostiže brzinu od 120 kilometara na sat, svladava nagib od 50 stupnjeva, kao i bočni nagib od 30 stupnjeva, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema svladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stupnjeva Celzijusovih.

Povodom proslave Dana Republike – 9. siječnja, u središtu Banjaluke održan je svečani defile.

Svečanom defilu nazoila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH i veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov.

Svečani defile, u kojem je sudjelovalo više od 500 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora, okončan je pjesmom “Pukni zoro” koju su otpjevali sudionici defilea i prelijetanjem helikoptera Helikopterskog servisa Srpske./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte