Na pravoslavni Uskrs Zelenski poziva Ukrajince na jedinstvo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na pravoslavni Uskrs sugrađane da se ujedine u molitvi jedni za druge i za vojnike na prvoj liniji, rekavši da će Bog koji ima “ukrajinsku zastavu na ramenu” dovesti do života pobjeđujući smrt.

– Molimo se jedni za druge. Kad se približimo jedni drugima, više nismo stranci”, lirski je rekao Zelenski, odjeven u tradicionalnu izvezenu ukrajinsku košulju i svoje standardne kaki hlače u video poruci objavljenoj u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.Stojeći ispred 1000 godina stare katedrale Svete Sofije u Kijevu, duhovnog i arhitektonskog spomenika vjere u zemlji, Zelenski je rekao da se Ukrajina već 802 dana bori protiv Rusije za pobjedu.

– A mi vjerujemo: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu. Dakle, s takvim saveznikom život će definitivno pobijediti smrt. Pravoslavni kršćani, uključujući Pravoslavnu crkvu u Ukrajini i Rusiji, slave Uskrs ovog vikenda, dok je većina zapadnih crkava veliki praznik slavila 31. ožujka. U Moskvi je predsjednik Vladimir Putin nazočio uskršnjoj službi koju je predvodio poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, vjerni pristaša ruskog vođe i njegova rata u Ukrajini.

Deseci tisuća ubijeni su, a milijuni protjerani iz svojih domova otkako je Putin naredio invaziju na ruskog susjeda u veljači 2022. Ratu, koji traje već treću godinu, ne nazire se kraj. Zelenski, koji je Židov, pozvao je na molitvu najprije za sve vojnike, koji će Uskrs slaviti u rovovima, da se živi vrate kući, te za zemlju i ljude čiji se duh “ne može slomiti” i koji žele vidjeti Ukrajinu slobodnu.

– Ukrajinci kleče samo u molitvi, rekao je Zelenski. I nikad pred osvajačima i okupatorima./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img