NA PARASTOSU U DRAKULIĆU Dodik 15 do 20 puta uvećao broj stradalih Srba u Jasenovcu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod u Republici Srpskoj ostaje trajno opredijeljen da čuva sjećanje na sve stradale srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu i da dodatno izgradi svoju slobodu i državu.

“Za Srbe su uvijek bile važne dvije stvari u njihovoj povjesti – sloboda i država”, kazao je Dodik u obraćanju okupljenima nakon parastosa u Drakuliću kod Banjaluke, gdje je danas obilježeno 77 godina od ustaškog zločina nad Srbima u ovom i okolnim selima, javlja Srna.

On je rekao da se srpski narod godinama okupljao u Drakuliću da obilježi godišnjice stradanja žena, djece, staraca od, kako je rekao, pomahnitale ustaške ruke koja je ubila u Drugom svjetskom ratu više od 700.000 Srba na raznim stratištima.

“Nisu oklijevali da ubiju svakoga tko se krsti sa tri prsta, tko je Srbin, pritom ne pitajući za bilo kakvu krivicu”, kazao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da Srbi u Republici Srpskoj danas imaju svoju državu i slobodu, te poručio da te dvije stvari nitko ne može ugroziti.

“Na nama je da našu zemlju, državu, uredimo na način kako mislimo da je to najbolje i to je dug prema ovim nevino stradalim na ovim prostorima i na svim drugim mjestima gdje su Srbi stradali”, kazao je Dodik.

On je podsjetio da je u Jadovnu ubijeno oko 45.000 Srba, isto toliko na Pagu, a u Jasenovcu 700.000, iako u posljednje vrijeme neki pokušavaju da umanjuju broj žrtava.

Dodik je dodao da treba imati na umu podatke kojima raspolažu židovski stručnjaci koji kažu da je u tom koncentracijskom ustaškom logoru ubijeno 700.000 Srba.

Koliko je usitinu stradalo Srba u Jasenovcu?

Prema najsustavnijem jugoslavenskom popisu, kojeg je 1964. god. objavila Komisija za popis žrtava rata Saveznog izvršnoj vijeća (vlade) SFR Jugoslavije, u logoru Jasenovac je stradalo 59.188 ljudi, a u Staroj Gradiški daljnjih 9.587, od čega 33.944 Srba, 9.044 Židova, 6.546 Hrvata i 1.471 Rom, piše Hrvatski Medijski Servis.

Taj popis nije dao “očekivani broj”, pa je stavljen pod embargo i nije se uopće spominjao do kraja komunističke vladavine: podaci iz tog zabranjenog statističkog istraživanja objavljeni su tek 1997. god. (sumarni podaci kod Muzeja žrtava genocida u Beogradu) i 1998. godine (cjelokupni popis, kod Bošnjačkog instituta u Sarajevu). Na temelju više studija koje su objavili hrvatski historičari u razdoblju 2008. – 2013. godine, V. Geiger iznosi kako se i u poimeničnim podacima iz 1964. god. mogu opaziti grube greške, te se među navodnim žrtvama Jasenovca nalaze osobe za koje se može utvrditi da su poginule ili umrle na drugim mjestima – kao žrtve savezničkih bombardiranja, kao logoraši u njemačkim logorima, kao žrtve četničkih pokolja, kao preminuli u zbjegovima u El Shattu i u južnoj Italiji, čak među partizanima poginulima u bitkama na Neretvi i Sutjesci, te među poginulim pripadnicima domobranskih i ustaških postrojbi,

Spomen-područje Jasenovac 2013. godine objavljuje dopunjeno i revidirano izvješće utemeljeno na podatcima iz jugoslavenskog popisa 1964. god., u kojem se govori o 83.145 žrtava, od toga 47.627 Srba, 16.173 Židova, 13.116 Roma i 4.255 Hrvata,

Od tri konzultirana udžbenika povijesti za 8. razred osnovne škole koji su u Republici Srbiji bili korišteni 2010. god., u jednom se govori o 600.000 ubijenih, u drugome od 500.000 do 600.000, a u trećem o 73.000 “do sada evidentiranih” žrtava logora Jasenovac,

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić na komemoraciji održanoj na bosanskoj strani Save kod Jasenovca u svibnju 2016. god. govori o 700.000 žrtava Jasenovca, od kojih da je navodno 360 tisuća završilo u jamama na Bosanskoj strani Save.

“Postojale su tri vrste masovnih grobnica: one u koje su saterivani ljudi i potom ubijani maljevima, one u koje su bacani već ubijeni logoraši i one u kojima su ukopavane kuvane i paljene kosti, ljudski ostaci iz takozvane tvornice sapuna i spaljivanja leševa”, iznosi Nikolić tom prigodom. Sam Nikolić objašnjava kako iznošenjem ovih podataka želi prikazati kako su zapravo Srbi prvenstveno žrtve, a zlikovci su prvenstveno na drugoj strani: “Nama danas udaraju žig zlikovca, a zlikovcima stavljaju oreal žrtve.”

Hrvatska družba povjesničara dr. Rudolf Horvat navodi da su za vrijeme ustaškog logora u Jasenovcu ubijene 7133 osobe, dok je u Staroj Gradiški ubijeno 2825 osoba.

Međunarodni izvori govore o: najmanje 85.000 žrtava, brojka koju navodi Centar Simon Wiesenthal (projekt Operation Last Chance),77.000 – 99.000 žrtava, brojka koja se navodi u United States Holocaust Memorial Museum u Washingtonu.

Demografska istraživanja Vladimira Žerjavića i dr. Bogoljuba Kočovića, koji su radili neovisno jedan od drugoga, dala su slične rezultate. Prema Žerjaviću proizlazi da bi u Jasenovcu i drugim ustaškim stratištima stradalo oko 83.000 osoba (od toga između 45 i 52 tisuće Srba, 12 tisuća Hrvata i Muslimana, 13 tisuća Židova i 10 tisuća Roma), dok je dr. Kočović došao do procjene da bi na tim ustaškim stratištima život izgubilo oko 70.000 ljudi. Okvirne procjene ove dvojice stručnih istraživača do sada nisu – u okviru demografske struke – opovrgnute nikakvim znanstveno utemeljenim argumentima./HMS/

1 COMMENT

  1. Kroz Jasenovac je ukupno od ’41-’45 proslo oko 25000 ljudi, od kojih je stradalo manje od 2000 tisuce.

Comments are closed.

Najnovije

CRNA GORA

Na snagu stupaju strože mjere, u kafiće i restorane samo uz covid-potvrdu ili test

U kafiće i restorane u Crnoj Gori od ponoći će se moći ući jedino uz potvrdu o cijepljenju, negativan PCR test, brzi antigenski test...