Na naslovnici Charlie Hebdoa kakikatura uplakanog proroka Muhamed koji kaže: ‘Ja sam Charlie’

U tri milijuna primjeraka tiskano je novo izdanje satiričkog časopisa Charlie Hebdo, a prvi primjerci već se nalaze na kioscima. List će se prodavati u 25 zemalja svijeta, a bit će preveden na 16 jezika.

Autor naslovnice na kojoj se nalazi karikatura uplakanog proroka Muhameda koji u rukama drži natpis “Je Suis Charlie” je Luz koji je, kako prenosi Index.hr, uoči izlaska lista otkrio zašto baš takva naslovnica.

“Imao sam ideju nacrtati lik Muhameda, jer je to moj lik, jer je postojao, barem u ljudskim srcima, u svakom slučaju postojao je kada sam ga ja nacrtao.

To je lik koji je spalio naše urede, ali i lik zbog kojeg su nas isprva tretirali kao velike bijele vitezove slobode tiska jer nam je izgorio ured. Kada smo godinu dana kasnije ponovno nacrtali taj lik tretirali su nas kao provokativne i neodgovorne. Dakle, zbog ovog su nas lika prozivali bijelim vitezovima ili provokatorima, no mi smo prije svega karikaturisti koji crtaju male ljude kao što to rade djeca.

I teroristi su nekoć bili djeca, crtali su poput nas, poput sve djece, onda su jednog dana možda izgubili svoj smisao za humor, možda više svijet nisu mogli gledati s mrvicom distance, jer to je Charlie – sposobnost da svijet iscrtate s malo distance. I tako sam počeo crtati govoreći sam sebi: ‘Ja sam Charlie’. To je bila moja ideja, ali nije bilo dovoljno.

Jedino što je preostalo je nacrtati Muhameda, ja sam Charlie. Tada sam ga pogledao i on je plakao. Napisao sam iznad crteža: ‘Sve je oprošteno”. Tada sam ja zaplakao. Tada smo napokon dobili naslovnicu, konačno smo našli tu prokletu naslovnicu. To je bila naša naslovnica.

Nije to bila naslovnica koju je svijet htio da iscrtamo, to je bila naša naslovnica. To nije naslovnica koju su teroristi htjeli da nacrtamo, jer na njoj nema terorista, samo čovjek koji plače: to je Muhamed. Žao mi je što sam ga ponovno nacrtao, no Muhamed kojeg smo nacrtali je prije svega Muhamed koji plače”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije