Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Na međunarodnom simpoziju u povodu 650 godina Prozora govorit će 27 znanstvenika

Međunarodni znanstveno-stručni simpozij pod nazivom Bosanski ban Tvrtko „pod Prozorom u Rami“ organizira Općina Prozor-Rama u povodu 650 godina prvog pisanog spomena Prozora u Rami. Simpozij će biti održan 11.8.2016. godine u Domu kulture u Prozoru, a poćinje u 9 sati, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Bosanski ban Tvrtko I. Kotromanić, 11. kolovoza 1366., “pod Prozorom u Rami”, izdaje povelju kojom svome vjernom vojvodi Vukcu Hrvatiniću daruje grad Sokol u Plivi i cijelu župu Plivu za vjernu službu i uspješno ratovanje protiv vlasti ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Velikog. Povelja je pisana majuskularnom bosanicom na pergamentu njemačke proizvodnje, u kojoj se prvi puta u povijesti spominje Prozora u Rami.

Povelja bosanskog bana Tvrtka I Kotromanića

Povelja bosanskog bana Tvrtka I Kotromanića

650 godina kasnije Općina Prozor-Rama organizira Međunarodni znanstveno-stručni skup Bosanski ban Tvrtko “pod Prozorom u Rami”, kako bi se znanstveno obradila Tvrtkova povelja i istaknulo povijesno značenje Prozora i Rame. Pozvani autori analiziraju Tvrtkovu povelju kroz diplomatičarsko-povjesničarkse odnose, zatim kroz paleografsku i jezičnu analizu, kao i metrologiju Tvrtkova banskog novca.

Tu su i prilozi koji s različitih aspekata osvjetljavaju srednjovjekovnu Bosnu, Ramu i plemićki grad Prozor: vrijeme vladanja bana i kralja Tvrtka, krstjane i Crkvu bosansku, ramske stećke, “grb Rame”, dakle heraldiku, zatim vinogradarstvo, kao i veze Rame s nekim dalmatinskim gradovima, posebno Zadrom i Trogirom. Zatim, Ramu u vremenima turske i austrijske vladavine, vrijeme kandijskoga rata, u promjenama režimâ, u procesu islamizacije, raznih migracija i administrativnih pribrajanja i prisvajanja sve do danas.

„U povodu 650. godina od prvog spomena Prozora u Rami, pozvali smo znanstvenike, povjesničare, teologe i druge stručne ljude i organizirali znanstveno-stručni skup o Tvrtkovoj povelji i Rami kroz povijest. Zahvaljujem svim sudionicima skupa, svima koji su nam poslali svoje znanstveno-stručne priloge u kojima nam približavaju našu ramsku prošlost, nadahnjujući nas za savjesniji i društveniji angažman u našoj općini. Na skuću će nastupiti 27 autora. Pristigli radovi podijeljeni su na šest tematskih cjelina: Tvrtkova povelja pod Prozorom u Rami, Srednjovjekovna Bosna i Hum, Srednjovjekovna Rama, Stanovnici Rame i migracije iz Rame, zatim Rama u Bosni i Hercegovini te zadnja tematska cjelina Zapisi i spisi“, kazao je član Organizacijskog odbora fra Tomislav Brković.

U završnom dijelu programa, uz glazbeni nastup vokalne skupine Arabelle, bit će predstavljen zbornik radova s navedenog skupa. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte