Na međunarodnom simpoziju u povodu 650 godina Prozora govorit će 27 znanstvenika

Međunarodni znanstveno-stručni simpozij pod nazivom Bosanski ban Tvrtko „pod Prozorom u Rami“ organizira Općina Prozor-Rama u povodu 650 godina prvog pisanog spomena Prozora u Rami. Simpozij će biti održan 11.8.2016. godine u Domu kulture u Prozoru, a poćinje u 9 sati, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Bosanski ban Tvrtko I. Kotromanić, 11. kolovoza 1366., “pod Prozorom u Rami”, izdaje povelju kojom svome vjernom vojvodi Vukcu Hrvatiniću daruje grad Sokol u Plivi i cijelu župu Plivu za vjernu službu i uspješno ratovanje protiv vlasti ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Velikog. Povelja je pisana majuskularnom bosanicom na pergamentu njemačke proizvodnje, u kojoj se prvi puta u povijesti spominje Prozora u Rami.

Povelja bosanskog bana Tvrtka I Kotromanića
Povelja bosanskog bana Tvrtka I Kotromanića

650 godina kasnije Općina Prozor-Rama organizira Međunarodni znanstveno-stručni skup Bosanski ban Tvrtko “pod Prozorom u Rami”, kako bi se znanstveno obradila Tvrtkova povelja i istaknulo povijesno značenje Prozora i Rame. Pozvani autori analiziraju Tvrtkovu povelju kroz diplomatičarsko-povjesničarkse odnose, zatim kroz paleografsku i jezičnu analizu, kao i metrologiju Tvrtkova banskog novca.

Tu su i prilozi koji s različitih aspekata osvjetljavaju srednjovjekovnu Bosnu, Ramu i plemićki grad Prozor: vrijeme vladanja bana i kralja Tvrtka, krstjane i Crkvu bosansku, ramske stećke, “grb Rame”, dakle heraldiku, zatim vinogradarstvo, kao i veze Rame s nekim dalmatinskim gradovima, posebno Zadrom i Trogirom. Zatim, Ramu u vremenima turske i austrijske vladavine, vrijeme kandijskoga rata, u promjenama režimâ, u procesu islamizacije, raznih migracija i administrativnih pribrajanja i prisvajanja sve do danas.

„U povodu 650. godina od prvog spomena Prozora u Rami, pozvali smo znanstvenike, povjesničare, teologe i druge stručne ljude i organizirali znanstveno-stručni skup o Tvrtkovoj povelji i Rami kroz povijest. Zahvaljujem svim sudionicima skupa, svima koji su nam poslali svoje znanstveno-stručne priloge u kojima nam približavaju našu ramsku prošlost, nadahnjujući nas za savjesniji i društveniji angažman u našoj općini. Na skuću će nastupiti 27 autora. Pristigli radovi podijeljeni su na šest tematskih cjelina: Tvrtkova povelja pod Prozorom u Rami, Srednjovjekovna Bosna i Hum, Srednjovjekovna Rama, Stanovnici Rame i migracije iz Rame, zatim Rama u Bosni i Hercegovini te zadnja tematska cjelina Zapisi i spisi“, kazao je član Organizacijskog odbora fra Tomislav Brković.

U završnom dijelu programa, uz glazbeni nastup vokalne skupine Arabelle, bit će predstavljen zbornik radova s navedenog skupa. /HMS/

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...