VAREŠ

Na korak do izdavanja dozvole za eksploataciju zlata

Federalno ministarstvo okoliša i turizma potvrdilo je Okolišnu dozvolu kompaniji ‘Eastern Mining’ čime je ova bosanskohercegovačka istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije ‘Adriatic Metals’ iz Velike Britanije, došla na korak do izdavanja dozvole za eksploataciju zlata u Varešu, saznaje ‘Avaz’.

Dozvola je dodijeljena nakon predaje procjene utjecaja na okoliš koju je ‘Eastern Mining’ pripremio u skladu sa zakonskim odredbama i revizijom peteročlane ekspertne komisije te javne rasprave.

Uz Okolišnu dozvolu za rudnik, postrojenje i odlagalište Veovača, kompaniji Eastern Mining su također dodijeljene preliminarne dozvole za vodu i okoliš, demoliranje lokacije povijesnog postrojenja Veovača te preliminarne dozvole za vodu koje pokrivaju lokaciju rudnika, postrojenja i objekta odlagališta Veovača, uključujući i akumulaciju za skupljanje suvišne vode.

– Izdavanje Okolišne dozvole veliki je korak naprijed u procesu dobivanja dozvola za početak rada rudnika u Varešu. Usprkos svim izazovima u vrijeme pandemije COVID-19, vlasti u FBiH pokazale su veliku odlučnost da u što kraćem roku pokrenu naš projekat. Nastavljamo cijeniti savjetodavni i kooperativni pristup različitih sektora vlade u BiH i radujemo se kontinuiranom napretku Projekta Vareš’, naglasio je generalni direktor kompanije Eastern Mining, Miloš Bošnjaković.

Sljedeći korak kompanije Eastern Mining bit će zahtjev za dozvolu za prostorno planiranje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Ovaj zahtjev uključuje suglasnosti devet različitih komunalnih i općinskih tvrtki, a sve suglasnosti su već dobivene.

Mineralni resursi

Nakon dobivanja Dozvole za prostorno planiranje kompanija Eastern Mining predat će zahtjev za eksploataciju Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije. Kao dio procedure za odobrenje, Ministarstvo će održati javnu raspravu u Varešu na kojoj će građani i građanke imati priliku postaviti eventualna pitanja i od kompanije dobiti odgovore.

Eastern Mining d.o.o. bosanskohercegovačka je istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije. Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesijskom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika. Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

IZBORI ZA HRVATSKI SABOR

Sva biračka mjesta uredno otvorena

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle...