IZNIMNO VAŽNA PROMETNICA

Magistralna ceste Neum-Stolac radi se punom parom, završetak do kraja iduće godine

Do kraja iduće godine trebala bi biti završena magistralna cesta Neum – Stolac koja će povezati jedini hercegovački grad na moru s ostatkom zemlje i u znatnoj mjeri smanjiti trajanje putovanja na toj dionici, piše Faktor.

U Federalnom ministarstvu prometa i veza su kazali da su u tijeku radovi na više dionica te da su okončani radovi na dijelu Stari Neum – Kiševo Broćanac, duljine 12 kilometara.

– U tijeku su radovi na poddionici Prapratnica – Hutovo duljine od 2,5 kilometra, uključujući i tunel Žaba. Radovi su započeli u listopadu 2018. godine, rok izvođenja je 24 mjeseca, pa je očekivani završetak radova u listopadu ove godine. U tijeku su radovi na poddionici Stolovi – Drenovac – 8,50 kilometara, koji su započeli prošle godine u listopadu, a završetak se može očekivati u veljači 2021. godine – kazali su u Ministarstvu.

Dodaju da su ugovoreni radovi za poddionicu Broćanac – Prapratnica duljine tri kilometra, uključujući i radove na raskrižjima Babin Do i Oskrušnica.

– Očekivani početak radova je najkasnije 1. lipnja ove godine, a predviđeni rok izvođenja radova je 14 mjeseci. 12. svibnja ove godine otvorene su ponude za poddionice Hutovo – Cerovica i Cerovica – Stolovi ukupne duljine 10 kilometara. Do kraja svibnja će se odabrati izvođač radova, tako da je očekivani početak radova najkasnije 1. lipnja ove godine. Predviđen rok izvođenja je 14 mjeseci – navode iz Ministarstva i dodaju:

– Planiran je završetak radova do kraja 2021. godine, a u cjelokupan projekt izgradnje ceste Neum – Stolac (Drenovac) će biti utrošeno 72 milijuna KM.

Stara cesta Neum – Stolac je bila širine tri metra i na njoj se moglo voziti maksimalno 40 kilometara na sat. Nova cesta je projektirana s elementima trase za brzinu 80 kilometara na sat i kraća je za pet kilometara, čime će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50 posto.

Izgradnja i modernizacija ceste Neum – Stolac veoma je važna za općinu Neum jer će omogućiti bolju i bržu prometnu komunikaciju Neuma s ostatkom Bosne i Hercegovine, te će doprinijeti još bržem razvoju turizma, navodi Faktor./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RASPRAVA O POKRETNOJ BOLNICI

Naguravanje i umalo tučnjava u NSRS

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) večeras je nakratko prekinuta nakon što je došlo do naguravanja zastupnika Nedeljka Ćorića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)...