MOSTAR

Na Humu zasađeno 1.000 sadnica crnog bora

Akcija pošumljavanja Huma djelatnika J.P. ŠGD ”Šume Hercegovačko-neretvanske” d.o.o. i Intesa San Paolo Banke ”Zajedno za naše šume” održala se 16. studenog na brdu Hum gdje je zasađeno 1.000 sadnica crnog bora.

Akciju su organizirali djelatnici poduzeća J.P. ŠGD „Šume Hercegovačko – neretvanske“ koji su napravili projekt i izvršili pošumljavanje, te nabavku sadnog materijala, uz novčanu potporu Intesa Sanpaolo banke.

Jesen je idealno vrijeme za pošumljavanje, zato smo se i odlučili na ovu akciju u ovom periodu gdje su izraženije padaline. Društvo planira ove jeseni zasaditi preko 10 000 sadnica na raznim hercegovačkim lokalitetima. Hum je brdo iznad Mostara najviše kote 436 m.n.v. na prijelazu je iz niskoga hercegovačkog krša u visokoplaninsko područje. Prepoznajemo Hum kao veoma popularnu lokaciju i sve češće izletište mnogih građana ovoga grada, ističu iz J.P. ŠGD ”Šume HN”.

Žele ovo mjesto učiniti što ugodnijim za boravak sugrađana. Sadnjom odabranog drveća povećati će se kvaliteta zraka, osigurati hladovina i smanjiti temperatura zraka.

Dobri prirodni pročišćivači zraka su borovi i čempresi pa su iz toga razloga odabrali crni bor, također time će se osigurati i biološka raznolikost.

Biljke su poznate kao ‘pluća’ ekosustava jer apsorbiraju ugljik dioksid, a ispuštaju kisik, ali budući da kroz lišće filtriraju i atmosferske zagađivače poput sumpor dioksida i dušik dioksida, biljke funkcioniraju ne samo kao ‘pluća’ nego i kao ‘jetra ekosustava./HMS/

Najnovije

HAAG

Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine u BiH i Hrvatskoj

Bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu povećalo je...