Na granici Poljske i Ukrajine 20.000 kamiona: “Ovo je nož u leđa”

Na tri glavna granična prijelaza je blokirano više od 20.000 kamiona iz Poljske i Ukrajine, zbog prosvjeda poljskih vozača.

Oni prosvjeduju zbog sporazuma kojim je ukrajinskim kamionima omogućen neograničen pristup Europskoj uniji.

Poljski vozači su 22. siječanja započeli s prosvjedima na tri granična prijelaza između Poljske i Ukrajine.

– S obje strane granice blokirano je više od 20.000 vozila. Ne samo da trpi ekonomija Ukrajine ili Poljske, već i drugih država koje ne mogu prevoziti robu, priopćile su ukrajinske vlasti.

Ukrajinskim vozačima kamiona ne trebaju dozvole prilikom prelaska poljske granice, ali Poljaci tvrde da to koriste Rusi i Bjelorusi.

Prosvjedi su uslijedili nakon sukoba Poljske i Ukrajine oko jeftinog ukrajinskog žita koje bi se u normalnim okolnostima isporučivalo iz crnomorskih luka, ali je umjesto toga isporučivano preko Poljske u ostatak Europe.

Uvoz žita iz Ukrajine je naštetio poljskim poljoprivrednicima, što je za posljedicu imalo uvođenje privremene zabrane EU. Poljska ne dozvoljava prodaju ukrajinskog žita na svom tržištu.

Poljska je ključna za Ukrajinu od početka ruske agresije. Nekoliko milijuna izbjeglica je ušlo u ovu članicu EU preko koje se Ukrajini isporučuje vojna oprema i oružje vrijedno milijarde dolara.

Međutim, kako je objavio CNN, među Poljacima jenjavaju simpatije prema Ukrajincima, što je bilo očito tijekom nedavne predizborne kampanje u Poljskoj.

Međunarodno transportno udruženje Ukrajine je priopćilo da Poljaci nisu zadovoljni visokom konkurencijom koja se razvila nakon liberalizacije međunarodnog transporta između Ukrajine i EU. Smatraju da je to razlog zašto Poljaci insistiraju na ukidanju bezviznog transporta. Zamjenik ukrajinskog ministra infrastrukture Serhii Derkach je izjavio da je nemoguće ispuniti ovaj uvjet.

Ukrajinski veleposlanik u Poljskoj Vasyl Zvarich je prosvjede okarakterizirao kao “nož u leđa” Ukrajini.

Organizatori prosvjeda namjeravaju svaki sat preko granice propuštati po jedan kamion. Omogućen je neometan prolaz kamiona kojima se prevozi humanitarna pomoć, prenosi CNN./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img