Na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu: Uz donirani, BiH “uvalili” i kreditni novac

Od 809,2 milijuna eura prikupljenih na donatorskoj konferenciji, 40 posto odnosi se na grantove (nepovratna sredstava), a 60 posto na kredite, procjena je zamjenika šefa Delegacije Europske unije u BiH Renza Daviddija.

Prezentirajući rezultate konferencije održane u srijedu u Bruxellesu, Daviddi je danas u Sarajevu kazao kako je riječ o vrlo povoljnim kreditima sa dugim grejs periodima i povoljnom kamatom. Ocijenio je, kako prenosi sarajevsko Oslobođenje, kako je konferencija bila izvanredna demonstracija podrške i solidarnosti za BiH

Daviddi je kazao kako je u tijeku distribucija prvih 42 milijuna, od obećanih 809,2 milijuna eura na donatorskoj konferenciji, te da bi ta sredstva uskoro trebala biti dostupna. Smatra kako su osigurana značajna sredstva kada je u pitanju BiH, te da ona prevazilaze potrebe za nekih 200 milijuna eura u odnosu na onaj iznos koji je procijenjen. On je rekao da se, kada resursi budu mobilizirani, očekuje određeni učinak koji bi trebao biti pozitivan i dugoročan ne samo za gospodarstvo BiH već i za sve ostale sektore društva.

– Ideja je takva da se s ovim iznosom sredstava može unaprijediti gospodarski rast, ne samo kratkoročno, već i u srednjoročnom razdoblju, kazao je Daviddi, dodajući da se za istinsku korist od ovih sredstava potrebno pozabaviti i pitanjima kao što su strukturalne reforme koje još pogađaju BiH. Istaknuo je da je potrebno ispravno i odgovarajuće upravljanje novcem, gdje se očekuje maksimalna efikasnost i transparentnost.

– Postoje različiti mehanizmi za realizaciju. Dio sredstava će ići u proračun BiH, a on dolazi iz međunarodnih financijskih institucija. Na donatorskoj konferenciji odlučeno je i aktiviranje mehanizma monitoringa, koji će se dijelom odvijati posredstvom Delegacije EU u BiH i Srbiji. Planirano je još jedno okupljanje predstavnika vlada, s ciljem razmatranja načina raspodjele sredstava i prioriteta, rekao je Daviddi, ne precizirajući kada bi se to moglo dogoditi.

Istaknuo je, kako prenosi Oslobođenje kako je jedan od prioriteta rekonstrukcija uništenih stambenih jedinica, što podrazumijeva i javne objekte. Drugi prioritet je pokretanje gospodarski aktivnosti u malim i srednjim poduzećima, u svim sektorima, uključujući i poljoprivredu.

– Fenomen poplava zahtijeva značajnu pažnju, zbog čega će dio sredstava biti usmjeren za upravljanje rizicima od poplava i zaštitu od poplava, kazao je Daviddi, te dodao da mehanizam civilne zaštite mora biti bolje koordiniran i da mora mnogo brže djelovati u situacijama kakva je bila u svibnju, zbog čega je Europska komisija pozvala BiH i Srbiju da se uključe u mehanizam civilne zaštite.

– Što se tiče raspodjele sredstava, nekih 85 milijuna eura je predviđeno za BiH u smislu sredstava iz IPA fonda, tako da su 42 milijuna sredstva koja se odnose na IPA 2011, 2012. i 2013, a 43 milijuna eura dolaze iz IPA sredstava predviđenih za 2014, rekao je Daviddi, napominjući da sada postoji određen iznos novca koji se distribuira od međunarodnih financijskih institucija, MMF-a i Svjetske banke, i to je novac koji se upućuje u entitetske proračune.

– U tom smislu, odluka je na entitetskim vlastima da utvrde modalitete, sektore i prioritete za pomoć, kazao je Daviddi.

Daviddi je kazao da se od BiH i Srbije očekuje učinkovitost i transparentan način raspodjele i utroška sredstava. Kako je u BiH izborna godina, šef Delegacije EU u BiH naglašava da to može biti loše, ali i dobro, ukoliko političari odluče ovaj trenutak iskoristiti upravo za transparentan odnos prema novcu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije