NA DAN KAD JE ROĐENA Umrla spisateljica Mani Gotovac

Preminula je Mani Gotovac, hrvatska spisateljica, kazališna kritičarka i urednica koja je pomicala granice svojom odvažnošću i iskrenošću. Preminula je jučer – na svoj 80 rođendan.

Njena posljednja knjiga nosi simboličan naslov – Rastanci, koje je pisala dvije godine, a dovršila ga je ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na njegovu predstavljanju, navodi HRT.

Mani Gotovac (r. 1939.) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Radio Zagrebu je kao kazališna kritičarka i urednica emisija o kazalištu radila od (1961. – 1990.). Urednica je emisije “Jer meni treba odgovor” u Dramskom programu Hrvatskoga radija (1990.–1992.). Osnivačica je i urednica emisija “Scena” na Trećem programu, Govorimo o kazalištu na Prvom programu, te “Kako volim kazalište” na Drugom. Urednica je brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa Hrvatskoga radija.

Bila je glavna urednica časopisa Prolog (1987.–1993.), ravnateljica Teatra &TD (1992.–1998.), Hrvatskog narodnog kazališta Split i Splitskoga ljeta (1998.–2002.) te Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca (2003.–2007.).

Objavila knjige Tako prolazi Glorija i Dubrovačke mišolovke, autobiografske romane Fališ mi (1–2), Ma koji život, ma koji teatar i Snebivaš me. Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

DOBRE VIJESTI IZ SARAJEVA

Šestogodišnji dječak Adin koji je večeras nestao pronađen živ i zdrav

Šestogodišnji dječak Adin koji je večeras nestao u sarajevskom naselju Alipašino Polje, pronađen je živ i zdrav.Ovu informaciju Avazu su potvrdili iz Gorske službe...