Hrvatski Medijski Servis

NA DAN KAD JE ROĐENA Umrla spisateljica Mani Gotovac

Foto: Pixsell

Preminula je Mani Gotovac, hrvatska spisateljica, kazališna kritičarka i urednica koja je pomicala granice svojom odvažnošću i iskrenošću. Preminula je jučer – na svoj 80 rođendan.

Njena posljednja knjiga nosi simboličan naslov – Rastanci, koje je pisala dvije godine, a dovršila ga je ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na njegovu predstavljanju, navodi HRT.

Mani Gotovac (r. 1939.) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Radio Zagrebu je kao kazališna kritičarka i urednica emisija o kazalištu radila od (1961. – 1990.). Urednica je emisije “Jer meni treba odgovor” u Dramskom programu Hrvatskoga radija (1990.–1992.). Osnivačica je i urednica emisija “Scena” na Trećem programu, Govorimo o kazalištu na Prvom programu, te “Kako volim kazalište” na Drugom. Urednica je brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa Hrvatskoga radija.

Bila je glavna urednica časopisa Prolog (1987.–1993.), ravnateljica Teatra &TD (1992.–1998.), Hrvatskog narodnog kazališta Split i Splitskoga ljeta (1998.–2002.) te Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca (2003.–2007.).

Objavila knjige Tako prolazi Glorija i Dubrovačke mišolovke, autobiografske romane Fališ mi (1–2), Ma koji život, ma koji teatar i Snebivaš me. Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte