Muzej u Sarajevu po vrijednosti ikona peti u svijetu

Ikona “Liturgija pravednih i paklene muke grešnih” autora Georgija Klondzasa, vlasništvo Muzeja Stare pravoslavne crkve u Sarajevu, do ožujka će biti izložena na europskoj izložbi u Ateni.

Izložba pod nazivom “Domenikos Teotokopulos prije El Greka” otvorena je u prosincu i njom se obilježava 400 godina od rođenja ?l Greka. Spomenuta ikona tek je jedan od oko 700 eksponata iz Muzeja Stare pravoslavne crkve koja je po vrijednostima ikona koje posjeduje peti u svijetu.

Muzej Stare srpske pravoslavne crkve u Sarajevu nastao je iz njezine riznice. Za otvaranje je posebno zaslužan crkveni tutor Jeftan Despić. Na ideju da se riznica pretvori u Muzej Despić je došao 1889. godine poslije otvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu, što znači da je ovaj Muzej samo malo „mlađi” od Zemaljskog muzeja.

– Muzej Stare pravoslavne crkve dijeli sudbinu svih ostalih muzeja koji se bore da opstanu, samo što ipak ima neki malo bolji položaj. Imamo manji prostor, crkveni je prostor, tako da crkva izdržava muzej. S tim da je i Crkva u teškoj situaciji tako da nismo u mogućnosti kad je zimski period osigurati adekvatne uvjete za održavanje eksponata, kaže za Fenu paroh sarajevski Vanja Jovanović. On ističe kako je otvaranje izložbe u Ateni bilo sjajno i na ponos cijele Bosne i Hercegovine.

– Svi grčki mediji su spomenuli BiH, kao i svi drugi mediji koji su bili prisutni na otvaranju. Takođe, predstavnici ministarstava su odali zahvalnost, priznanje što smo posudili tu ikonu. I mi smo tek shvatili njen značaj kada smo otišli u Grčku. Ona na izložbi ima svoju posebnu sobu. Jedan, da tako kažem, poseban zid na kojem su uvećani svi ti detalji s jedne njegove druge ikone i to je veoma lijepo napravljeno, navodi paroh sarajevski.

Muzej također posjeduje i vrijednu zbirku rukopisa. Jedan od njih je i rukopisni novokanon Sarajevska Krmčija.

– U pitanju je novokanon, odnosno zakon, pravilo. Ili na našem Krmčija, što dolazi od riječi krmiti (upravljati). Kad je SPC dobila samostalnost, Sveti Sava je napisao, prepisao određene dijelove različitih novokanona, zakona, pravila kojima se uređuje funkcioniranje države, crkve… I to je u našem narodu poznato kao Krmčija svetoga Save. Ovdje se nalazi prijepis iz 1307. godine i to je čuvena Sarajevska Krmčija, rukopis na koži. Ono što je veoma bitno je da je taj rukopis sačuvan od korica do korica, kaže Jovanović.

U muzeju se čuvaju i mnogi dokumenti koje su izdavali sultani za vrijeme turske vladavine te rukopisi iz svih prvih tiskara koje su se pojavile u BiH kao i evenđelja. Najstarije Ikone koje se nalaze u muzeju su iz perioda 15. vijeka i to period italokritske, postvizantijske umjetnosti.

Dnevnik.ba

Najnovije

IMA SE, MOŽE SE...

Haaland na oproštajne darove potrošio pola milijuna eura: Častio i kuhare, fizioterapeute, liječnike…

Norveški napadač Erling Haaland (21) podijelio je desetke skupih satova suigračima i klupskom osoblju kao oproštajne darove na odlasku iz Borussije Dortmund u Manchester...